Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Илиева: Гръцкият премиер Алексис Ципрас неминуемо ще спечели утрешния вот на доверие

| обновено на 15.01.19 в 18:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакван беше разводът между Алексис Ципрас и  Панос Каменос, тъй като те се разминават по една от точките за Преспанското споразумение, заяви  в интервю за предаването ни "Нещо повече" журналистът Зорница Илиева.

„Гръцкият премиер ще намери необходимите шестима депутати , за да не падне правителството, твърдят анализатори в южната ни съседка“, добави Илиева:
„Гръцката драма продължава - трима от опозиционната партия "Независими гърци", т.е. от партията на Каменос, които са министри или заместник министри ще останат на поста си, но бяха изключени от партията затова, че решиха да останат на страната на Ципрас“, уточни журналистът, според която те „по този начин си уреждат бъдещето, евентуално след нови избори, като депутати от СИРИЗА“.
„В същото време Каменос привлече един от независимите депутати, така че се колебаят тези шестима, за да получи Ципрас тези 151 гласа, необходими му от 300-членния парламент в Гърция, за да може да е успешен за него не само вота, а и да се потвръди Преспанското споразумение“, добави журналистът.

Съществува предварителна уговорка, смята още Илиева, според която „Каменос си осигурява политическо бъдеще и евентуално привличайки гласовете на всички тези националистически настроени гърци, които не приемат новото име на Македония и съответно Преспанското споразумение“, а „Ципрас си осигурява политическа власт до изборите“.

„И в Атина, и в Скопие опозицията настоява за извънредни избори, защото смята, че по този начин ще се намери изход от ситуацията“, подчерта журналистът.

Според Зорница Илиева, гръцкият премиер „неминуемо ще спечели“ утрешния вот на доверие, но това „няма нищо общо с гласуването на Преспанското споразумение“:
„Гръцка драма, както се казва, като аз смятам, че то ще бъде прието и Македония ще бъде следващият 30-и член на НАТО“.

Подробности и за Гърция, както и за Македония, а също и за поведението на Русия - можете да чуете в звуковия файл.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Остри дебати в гръцкия парламент за вота на доверие срещу правителството

Остри дебати се разразиха днес в гръцкия парламент по време на обсъждане вота на доверие към правителството на Алексис Ципрас. Опозицията приканва премиера да подаде оставка. Всички партии разкритикуваха СИРИЗА за договора със Скопие...

обновено на 15.01.19 в 20:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" в София

Протест под мотото “Спрете нападенията над Ливан и Палестина" се провежда пред Съдебната палата в София.  В него участват както палестински организации, така и български граждани. Ето какво казаха част от протестиращите: "Тук съм да изразя подкрепата за..

публикувано на 05.10.24 в 17:10
Френският президент Еманюел Макрон

Макрон призовава за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел

Френският президент Еманюел Макрон призова в събота за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел, след като страната бе подложена на критики за начина, по който провежда операциите в Ивицата Газа. "Смятам, че сега е най-важно да се..

публикувано на 05.10.24 в 16:45
Мохсен Пакнеджад, ирански петролен министър

Иранският министър на петрола "не се тревожи от криза" в резултат на израелските заплахи

Иранският министър на петрола Мохсен Пакнеджад заяви, че "не е притеснен" в резултат на ескалиращия конфликт в региона, съобщи новинарският сайт Shana на министерството след съобщения, че Израел може да удари иранска енергийна инфраструктура,..

публикувано на 05.10.24 в 16:38

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград може да се превърне в модерен индустриален парк

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.   Към терена вече има..

публикувано на 05.10.24 в 16:22

Катастрофа затвори в двете посоки движението през прохода Петрохан

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша.  По информация на очевидци, има пострадали.  На място са пристигнали 2 линейки и екип на полицията.  Автомобилите изчакват на място.

публикувано на 05.10.24 в 16:13

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки

Падналият проливен дъжд в днешния следобед превърна част от улиците на Перник в реки. Шахтите не са могли да поемат голямото количество вода и на места са се образували огромни локви. Сигнали за наводнени пътни участъци е имало в кварталите..

публикувано на 05.10.24 в 16:13
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че..

публикувано на 05.10.24 в 16:04