Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите две години на Радев - "провинциален политик" или първият "честен" президент

Сблъсък на мненията на Румяна Коларова и Александър Маринов

Снимка: БТА

„Провинциален политик“ или открояващ сред президентите с „честна линия на поведение“. Двете противостоящи оценки на поведението на Румен Радев в първите две години от президентския му мандат дадоха политолозите доц. Румяна Коларова и проф. Александър Маринов в предаването „12+3“.

Според Коларова, която беше част от администрацията на предишния президент Росен Плевнелиев, сегашният държавен глава е първият без ясни стратегически приоритети.

„Той е много активен и дори агресивен политик. Има ясна физиономия. Не бих казала, че има ярка персона, защото в неговите позиции малко виждаме личността му. За две години той се утвърди като един дълбоко провинциален и ситуационен политик. Това не приляга на президентската институция. Не сме видели ясна стратегическа визия, а всички въпроси той ги разглежда и интерпретира в контекста на маргинални вътрешнополитически дебати“, заяви Румяна Коларова.

Колегата ѝ Александър Маринов е на противоположно мнение.

„Радев се откроява сред всички български президенти и политици с много ясна, решителна и честна линия на поведение. Това се одобрява от мнозинството от българите. Той провежда линия да говори истината, което е отдавна забравена практика. Не усуква, не търси да бъде харесван от всички. Що се отнася до стратегическата визия, той загатва нейните очертания – съществена промяна в модела на управление на държавата. Повтаря за необходимостта от откритост, отчетност и отговорност. Това не са маргинални проблеми“, смята проф. Маринов.

Не съм чула интерпретация на политическа ситуация от Радев, която да е в европейски контекст, изтъкна Румяна Коларова и допълни, че президентът е „реактивен“ политик, който предимно реагира на ходовете на правителството. "Остава усещането, че той свети с отразена светлина". Това е и причината рейтингът му да се срине с 10 пункта от юни насам, смята още Коларова.

Рейтингът на Радев остава по-висок от този на всички български политици в момента, а стратегическата му визия е ясна, изтъкна Александър Маринов.

„Има стратегически проект и той е свързан с това не просто да се кланяме на Големите братя, а България да защити националния си интерес в организациите, в които членува. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но не като послушни слуги, а като нация, която следи интересите си, търси своите партньори“, смята Маринов.

Според него премиерът Бойко Борисов по-рядко атакува персонално Радев, защото го е страх от сравнението с президента. На друго мнение е Коларова, според която Борисов до този момент подценява значението на Радев.

Тя изрази мнение, че под лозунга "национален интерес" Радев отстъпва пред „наш геополитически противник“, какъвто е Русия, и е претърпял унижения при разговорите си с колегата му Владимир Путин и с Руския патриарх Кирил.

„Въпросът за унижението е сложен, много български политици са се унижавали на Изток и Запад. Радев има слабости, но не може да се каже, че е човек без достойнство и чест“, смята проф. Александър Маринов, според когото президентът е еманципиран и не повтаря позициите на издигналата го БСП.

Оценките на двамата политолози за първите две години от президентския мандат можете да чуете от прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Болестите, предавани от комари, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно

Болестите, предавани от комари, водят до над 17 процента от всички инфекциозни заболявания в глобален мащаб. Световната здравна организация привлича внимание към данните във връзка със Световния ден на комарите, който отбелязахме на 20 август. Заболяванията, които предават комарите, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно. Самите болести се..

публикувано на 21.08.24 в 01:44
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожара домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на 11 август близо до град Варнавас, на 35 км от столицата, и в рамките на един ден достигна..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна написа на свой ред във "Фейсбук", че от началото на деня са били регистрирани 14 бойни сблъсъка при..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани   двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000 души бяха взети за заложници от чеченски сепаратисти в училище №1 в Беслан и държани в продължение на..

публикувано на 20.08.24 в 19:37

Две катастрофи с трима пострадали в Ловешко

В Ловешко днес около 17.30 часа са станали две катастрофи с трима пострадали, като състоянието на двама от тях   е тежко. При едната катастрофа станала на пътя Ловеч – Микре, при разклона за Угърчин, са се сблъскали микробус и товарен автомобил. Тежко са пострадали двама мъже пътували в буса и са транспортирани в ловешката болница...

публикувано на 20.08.24 в 19:33
Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток. "Държавният секретар благодари на външния министър за постоянните усилия на Египет за финализиране на споразумение за..

публикувано на 20.08.24 в 19:30