Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три българки ще спорят за злато на европейското по борба

Три българки ще спорят за злато на европейското по борба
Снимка: bul-wrestling

България си осигури поне три сребърни медала на европейското първенство по борба в румънската столица Букурещ, след като Биляна Дудова, Евелина Николова и Миглена Селишка стигнаха до финалите в категориите си. Това ще бъдат и първите три отличия за българските национали, след като свободната борба не излъчи свои представители на подиума.

Дудова започна силно мача с туркинята Елиф Ясълърмак. Тя направи захват на крака на съперничката си и я избута от тепиха за две точки, а през втората половина на схватката добави още една към актива си, която обаче беше отнета от реферите след повторение. Дудова все пак запази преднината си до самия край и се класира на финал в категория до 59 килограма с 2:0 т. Нейна съперничка ще бъде рускинята Светлана Липатова.

Николова спечели първата си точка малко преди края на първата част на схватката с румънката Андреа Ана при 55-килограмовите, след като я хвана в клинч и я събори на тепиха. Минута и 40 секунди преди финала на двубоя тя мина зад гърба на представителката на домакините и след ново събаряне получи още две точки за крайното 3:0. В битка за златото Николова ще срещне украинката Ирина Хусяк.

Миглена Селишка бе категорична в категория до 50 килограма, побеждавайки с 11:4 т. Ксения Станкевич (Беларус). Трикратната европейска шампионка за девойки ще се бори за първото си злато при дамите срещу украинката Оксана Ливач. Всичките три финала ще бъдат изиграни утре вечер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пари Сен Жермен

ПСЖ вкара шест на Монпелие

Пари Сен Жермен вкара много голове в първия мач за тима на "Парк де Пренс" за този сезон. Отборът на Луис Енрике разгроми Монпелие с 6:0. Въпреки че през лятото се раздели с Килиан Мбапе, а преди седмица тежка контузия получи Гонсало Рамош, ПСЖ показа, че няма да има никакви проблеми да бележи много. Брадли Баркола отбеляза два гола. Той откри..

публикувано на 24.08.24 в 06:14
Байер (Леверкузен)

Шампионът на Германия Леверкузен започна сезона с инфарктна победа

Шампионът на Германия Байер (Леверкузен) започна сезона 2024/2025 в Бундеслигата по начина, по който се представяха в доста от мачовете миналия сезон - постигайки инфарктна победа. Гостите стигнаха до успеха при гостуването си на Борусия (Мьонхенгладбах) с 3:2, като победното попадение падна в 11-ата минута на добавеното време след редовните 90 минути...

публикувано на 24.08.24 в 06:10

Лийдс с Илия Груев с първа победа в Чемпиъншип

Отборът на Лийдс постигна първата си победа през новия сезон във второто ниво на английския футбол Чемпиъншип. С Илия Груев в състава си, йоркшърци се наложиха с 2:0 като гости на Шефийлд Уензди. До този момент Лийдс имаше само две точки в актива си след две равенства. Българският национал започна като титуляр и остана на терена през всичките..

публикувано на 24.08.24 в 06:04
Левски победи Хебър с 1:0

Левски с минимален успех срещу Хебър

Тимът на Левски победи Хебър с минималното 1:0 в мач от 6-ия кръг на футболното ни първенство. Победното попадение за "сините" вкара централният защитник Кристиан Димитров още в 3-ата минута, като това е най-бързият гол в първенството до момента. Треньорът на Левски Станислав Генчев заложи на абсолютния същия състав, който загуби от..

публикувано на 23.08.24 в 23:21
Ботев (Вр) победи като гост Локо (Сф)

Ботев (Вр) спечели срещу Локомотив в София

Отборът на Ботев (Враца) победи с 1:0 като гост Локомотив (София) в първия мач от 6-ия кръг на футболното ни първенство. Още в 3-ата минута Мартин Смоленски центрира от ъглов удар на близката греда и бившият футболист на столичани Даниел Генов с глава порази вратата на домакините. Три минути по-късно Светослав Диков бе изведен на чиста..

публикувано на 23.08.24 в 21:22
Милена Тодорова

Милена Тодорова завърши осма в Отепя

Милена Тодорова се класира на осмо място в суперспринта на 7.5 км за жени от световното първенство по летен биатлон в Отепя (Естония). В първия си официален старт след едногодишна пауза поради майчинство българката допусна пет грешки в стрелбата и измина трасето за 22:52.4 минути. Така тя остана на 56.9 секунди след победителката Паулина..

публикувано на 23.08.24 в 18:56
Захари Сираков: Доволен съм, взехме комфортна преднина

Захари Сираков: Доволен съм, взехме комфортна преднина

Старши треньорът на Лудогорец - Захари Сираков, бе доволен от победата с 4:0 над Петрокуб в първи плейофен сблъсък от Лига Европа.  „Доволен съм от първото полувреме. Второто полувреме имахме и нашите кризисни моменти. Радващото е, че не допуснахме и вкарахме два гола. Играха момчетата до самия край. Търсихме максимума и поздравявам играчите..

публикувано на 23.08.24 в 06:41