Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установен е контакт с 18 български граждани в Шри Ланка

| обновено на 22.04.19 в 12:00
Военни минават край атакувания в неделя хотел „Кингсбъри“ в Коломбо. Ситуацията в Шри Ланка постепенно се нормализира след атентатите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последна информация на посолството ни в Индия министерството на външните работи в Шри Ланка официално е оповестило идентифицираните чуждестранни граждани, жертви на атентатите от 21 април и сред тях няма български граждани, съобщиха от МВнР.

Първоначално мисията ни в Делхи е установила контакт с общо 18 български граждани на територията на Шри Ланка, които са добре. Шестима от тях се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Другите шестима български граждани са в различни градове, извън Коломбо и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.

С посолството ни в Индия са се свързали и близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Шестимата българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е потвърдил пред близките си, че всичките са добре. Посъветвани са да не предприемат пътувания и да изчакат нормализирането на ситуацията в страната. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата на Шри Ланка вече е отменен.

Пред "Хоризонт" консулът ни в Делхи Емил Миланов заяви, че ситуацията в Шри Ланка постепенно се нормализира. Отменен е полицейският час, въведен след вчерашните атаки. Консулът обаче препоръча на сънародниците ни да избягват пътувания в Шри Ланка, докато ситуацията не се нормализира напълно:

"Ако все пак решат да пътуват, да се информират за обстановката от хотелските администрации и от местните власти и да имат предвид, че полетите не са спрени, но достъпът до летището е затруднен, което предполага допълнително време да се предвиди преди полета. Освен това съветваме българските граждани да поддържат връзкта със своите близки в България, с посолството и със ситуационния център в Министерството на външните работи".

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жители на Коломбо четат вестник, чиято водеща тема са терористичните атаки в страната на католическия Великден.

Йордан Божилов за Шри Ланка: Координирана терористична атака в символичен ден

От постъпилата информация досега за станалото в Шри Ланка може да се заключи, че става дума за координирана терористична атака, извършена в символичен ден срещу християнски храмове и хотели, където отсядат чужденци, каза пред БНР Йордан Божилов –..

публикувано на 22.04.19 в 08:26
Военни обезопасяват района около храма „Св. Антони“ в столицата Коломбо, в който избухна експлозия.

Местна ислямистка групировка стояла зад терористичните нападения в Шри Ланка с 290 жертви

Бомбените атаки срещу три църкви и четири хотела в Шри Ланка с поне 290 жертви в неделя най-вероятно са осъществени от местната  ислямистка групировка „Нешънъл Таухид джамаат“, възможно е тя да е получила помощ от международна мрежа, съобщи днес..

обновено на 22.04.19 в 12:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Берлин обяви нова военна помощ за Киев за близо 400 млн. евро

След като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви предоставянето на Украйна на 160 милиона евро от приходите от замразените руски активи, Германия обяви нов пакет военна помощ за Киев. Той е в размер на близо 400 милиона евро. Новината..

публикувано на 19.09.24 в 13:52

Ахмед Доган провежда консултации за листите за вота в централата на ДПС

Ахмед Доган провежда в централата на ДПС консултации за листите за предстоящите парламентарни избори с кандидати за депутати, съобщиха от пресцентъра на партията. "Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Пресконференция на Фатих Бирол и Урсула фон дер Лайен, 19 септември 2024 г.

Фон дер Лайен заминава за Киев, ще обсъди със Зеленски енергийната помощ от ЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заминава днес за Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски енергийната помощ на ЕС за страната преди настъпващата зима. Това съобщи самата тя на брифинг с изпълнителния директор..

публикувано на 19.09.24 в 13:38

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско..

публикувано на 19.09.24 в 13:03

Постигнати са договорености за принципите на финансиране на висшето образование

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ информира, че са постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата на висшето образование. В момента тече договаряне на нови основни..

публикувано на 19.09.24 в 12:52

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес..

публикувано на 19.09.24 в 12:17