Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на споделените таланти на Женския пазар - приобщаване чрез изкуство

Снимка: архив
До 10 май се приемат заявки за участие във Фестивала на споделените таланти на Женския пазар. Самият фестивал ще се проведе на 15 и 16 юни.

Организаторите канят хора с определени умения да организират на доброволни начала уъркшопи за споделяне на тези артистични умения с обичайните обитатели на пазара и другите посетители. 

Талантите, които могат да се представят, са в областта на изобразителното изкуство, фотографията, музиката, театъра, цирка, танца, литературата. Мястото на провеждане, в сърцето на Женския пазара не е избрано случайно. Този район е населен от разнообразни социални групи, които имат затруднен достъп до изкуство и култура поради постоянния си живот в бедност и риск.

"Започнахме да работим тук преди почти 3 години и сме насочени най-вече към децата, които пребивават ежедневно на женския пазар. Това, което правим с тях е, че им предоставяме занимания в различни ателиета по различни видове изкуство като рисуване, театър, музика и също така ателие по социални умения", разказа пред "Хоризонт" Ангелина Рангелова от "Павилион 19".


"На женския пазар това е едно място, което събира много видове социални групи. От една страна, това са не само продвачите на сергиите за плодове и зеленчуци и техните семейства. Също хората, които живеят в региона, но и много посетители, много чужденци, много туристи, най-вече децата, с които работим - техните родители се намират на пазара, обикновено работят или живеят на пазара", обясни тя.

Екипът на "Павилион 19" организира образователни инициативи на открито на Женския пазар.

"Някой път това може да бъде просто с една книга - да прочетем история на децата и те ни слушат наоколо, но друг път можем да организираме рисуване или работа с пластелин, дори театрално представление на открито. В случая изложбата ни на 10 май се казва "Луна за всички държави". Автор на заглавието е едно от децата, което, гледайки абстракти картини, измисля история за това как всяка една държава трябва да има собствена луна", каза още Ангелина Рангелова. 

"Съответно, след като гледахме тези абстракти картини, децата написаха стихотворения по тях, а след това по стихотворенията нарисуваха собствени абстрактни картини. Това бяха близо 15 деца, които участваха в този процес и на 10 май всички тези готови произведения ще ги покажем на голямото дърво. Нашата галерия ще бъде голямото дърво до детската площадка", допълни тя.   

 
"Павилион 19" е част от социалните практики на Червената къща - Център за култура и дебат "Андрей Николов". 

Тази година фокусът е "Семейство и училище". Много от дейностите са допълващи формалното образование и са насочени към задържане на децата в училище.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56