Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново отложиха делото срещу фермера, оставил конете си да мръзнат в Осоговския балкан

Петър Пищалов
Снимка: Кирил Фалин

Делото срещу станалия скандално известен фермер от Кюстендил Петър Пищелов, който изостави посред зима стадото си от десетки коне в Осоговския балкан, бе отложено за 30 май. Обвинението срещу 40-годишния фермер е за нехуманно отношение към животните и причиняване смъртта на 5 от животните -  по чл. 78 от Наказателния кодекс. 

Разследването за изоставеното стадо в Осоговската планина продължи месеци. Първоначално природозащитници обявиха през февруари миналата година, че под снега в Осоговския балкан са починали от глад и студ десетки коне, а впоследствие се оказа, че са само пет.

Пищалов е нарушил изискванията за откриване на животновъден обект в планината. Проявил е и безхаберие и нехуманно отношение към животните, за което му бяха съставени два акта по Закона за ветеринарно-медицинската дейност за общо 10 000 лв., които той обжалва в съда.

Санкцията му вече е намалена на 2000 лв., каза адвокатът му Вася Пешева. В съдебната зала стана ясно, че той е упълномощил друг адвокат, който да го защитава. 

Около 15 са вписаните свидетели, както и вещи лица, които трябва да представят своите експертизи.

 Докато вървеше досъдебното производство от същото стадо на Пищалов се родиха няколко малки кончета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петър Пищалов

Фермерът, оставил коне да мръзнат в Осоговския балкан, не се призна за виновен

Фермерът Петър Пищалов, който миналата зима изостави десетки коне от стадото си в Осоговския балкан, а планинари намериха няколко трупа на животни, не се призна за виновен. Това стана ясно на днешното заседание на Кюстендилския районен съд. Обвинението..

публикувано на 05.04.19 в 16:18
Петър Пищалов

БАБХ провери и животновъдните обекти на фермера - собственик на мъртвите коне в Осоговския балкан

Експерти от Българската агенция по контрол на храните успяха да проверят животновъдните обекти на фермера Петър Пищалов, собственик на мъртвите коне в Осоговския балкан. Инспекторите са достигнали с моторни шейни и до местността Бег бунар на 1 800 м..

публикувано на 30.03.18 в 10:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа..

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:26