Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дани Богданова: Можеш да опитомиш страха, като застанеш насреща му

Тя се движи сама с мотор до различни точки на света, съдийства състезания по рафтинг и мечтае да работи с деца

6
Дани Богданова
Снимка: личен архив

Хартиена карта, рафтинг, каяци, занимания с деца и изящни изкуства, пътешествия с ендуро мотор на изток до Грузия и на запад до Португалия. Тези посоки се пресичат в живота на Дани Богданова.

„По-екстремните занимания стартираха с интереса ми към сноуборд.  Оттам нататък един ден случайно попаднах на рафтинг, продължих с каяк, станах състезател, после съдия по рафтинг и до ден днешен продължавам да съдийствам“, разказа тя в новото предаване на „Хоризонт“ – „Изотопия“.

С мотора нещата също се получили случайно. „Имах желание да карам колело и покрай форумите стигнах до темата за кросови мотори, стана ми интересно, започнах да чета за ендуро, отидох на курс да проверя дали е за мен, защото ме беше страх много.“

Ендуро моторът е подходящ за офроуд мотор, който официално е одобрен и за употреба по пътищата. Това е и основната разлика с кросовия мотор, който няма фарове и мигачи и се кара изцяло в гора или на специална писта.

От страха до пътешествията с мотор през Европа

„Страшно много ме беше страх. Ужасявах се от това да изляза на улицата и да карам, тъй като кола не бях шофирала тогава, да кажем от десет години, съответно – никакви навици относно трафик и движение по пътищата. Потърсих помощ, защото ме беше страх да изляза с мотора буквално от паркинга, сама. Намерих непознат човек (вече сме приятели), който откликна на моята молба и съответно идваше на паркинга почти всяка вечер, за да излизаме заедно да караме из квартала, докато аз се успокоя и свикна.“

Следва по-смела стъпка: с мотора из Европа. „Започнах да обикалям от любопитство. Свикнах с мотора, отпуснах се, разбрах, че това наистина е голяма моя страст и любов, може би заниманието, което ме е правило най-щастлива към момента, в сравнение с всички останали занимания – екстремни или не.“

Днес признава, че страхът определено я стимулира и търси начини да се справи със страховете си.

Дани Богданова има художествено образование. Професионално обаче малко се е занимавала с рисуване, бижута, интериорен дизайн. „Обичам да оставам сама със сигурност и моторът също ми дава тази възможност – да оставам сама, когато имам нужда, да си прочистя мислите.“

Децата могат да научат всеки човек на ужасно много неща, едното от които е търпение, друго – любовта, с която правят всичко, вярва Дани Богданова. Тя мечтае да се занимава с деца и социални дейности, които включват основно изкуство и спорт. „Тоест, деца, които нямат достъп до странични занимания, извънкласни занимания. Бих желала един ден да мога да им го осигуря.“

Водните спортове като математика

Водните спортове като рафтинг и каякинга всъщност те научават да усещаш и овладяваш течението на реката, поясни още Дани Богданова. „Голяма част от каякинга е всъщност една математика. Гледаш реката и започваш да пресмяташ ако избереш този път какво ще се случи, къде ще отидеш и какво трябва да направиш, за да се измъкнеш. Ако избереш съседния маршрут през този камък, а не онзи… Изисква се изключително голяма концентрация. Не говорим за каяк в бързи води, не говорим по никакъв начин за физическа сила, колкото за мислене и пресмятане постоянно.“

Хартиената карта дава по-добро познание за пътя

Двете големи самостоятелни пътешествия на Дани Богданова с мотор са до Грузия и Португалия, където е изминала общо около 11 хиляди километра. Любопитно е, че предпочита хартиените карти пред gps–навигация. Споделя, че хартиените карти й дават по-добра информация за местата, през които минава, докато при навигацията просто следиш „една стрелкичка и един път“.

Накъде сочи компасът - Япония, Иран и… към Северозапада

Дани Богданова има слабост към един регион в България и смята, че всички ние трябва да правим „някакви стъпки, за да развиваме Северозапада, защото това не се случва от политическа гледна точка“.

Следващият й краткосрочен проект е Иран. В по-далечен план гледа към Япония, докъдето също иска да стигне с мотор. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57