Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шамани подпомагат борбата с пожарите в Якутия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В  Якутия от днес е в сила извънредно положение във връзка с пожарите в областта, които са обхвали над 10 хиляди кв. километра гори, съобщи Интерфакс.
Специалисти от селскостопанската авиация обсъждат варианти за изкуствено предизвикване на валежи, които да помогнат за гасенето на огъня в Сибир. За целта вероятно ще бъдат използвани контейнери със сребърен йодид. 
Към усилията за борба със стихията се включиха и шамани от коренното население, които втори ден изпълняват специални ритуали за дъжд.
Своята помощ предложи и американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор с президента Владимир Путин, но засега не е ясно дали руската страна ще се възползва от това предложение. 
Към днешна дата на територията на Руската федерация са регистрирани близо 470 горски пожара с обща площ от 30 хиляди квадратни километра. Димът от пожарите вече достигна до Казахстан и Монголия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.

Димът от горските пожари в Сибир достигна Монголия

Димът от мащабните горски пожари в Сибир достигна Монголия и предизвика безпокойството на местните власти, предаде ТАСС. Пушекът е обхванал северната част на страната още в понеделник, а вчера вечерта е стигнал до столицата Улан Батор, в която..

публикувано на 31.07.19 в 13:54
Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.

Тръмп предложил на Путин помощ за потушаването на сибирските пожари

Американският президент Доналд Тръмп е предложил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде БТА. „Тази вечер (вторник – б.р.) се проведе телефонен разговор..

публикувано на 01.08.19 в 10:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05