Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Разпадането на договора за ракетите със среден и малък обсег ще повиши напрежението в Черно море

| обновено на 02.08.19 в 10:56
Брукс Тигнър - кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел.

Кореспондентът на военното издание „Джейнс дифенс уикли“ в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион.

„Неизбежно е. В Черно море вече има известно напрежение между съюзниците и руските сили. И това напрежение и чувствителността към действията на другия в бъдеще ще расте“, каза той в интервю за „Хоризонт“.

„До този момент НАТО даваше отговор, като изпращаше временно флотилии и еър полисинг, но това вече няма да бъде достатъчно. Според мен ще се търси постоянно военно присъствие в региона, като се има предвид, че Русия има голямо военноморско присъствие в Крим. И ако някога реши, макар че вероятността е малка, да разгърне на полуострова своите нови ядрени ракети, това ще създаде изключително напрегната обстановка в Черноморския регион“, добави експертът.

Според Тигнър, ако Русия реши да разположи новите си ракети в Крим, това сериозно ще застраши България и Румъния.

Експертът даде интервю за кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

- Господин Тигнър, очевидно разпадането на договора за ракетите със среден обсег не е добра новина. Явно навлизаме в по-опасна ера в глобален мащаб....

- Да, точно така. Един съюзнически договор за контрол върху оръжията поставя нещата в доста по-добра ситуация, отколкото тя би била, ако той отсъства. Освен това, двама световни лидери - Путин и Тръмп, не спазват особено международните конвенции. Така че, да, наистина сега ще бъдем изправени пред един доста по-несигурен свят. 

- Как виждате развитието на ситуацията оттук нататък?

- Повече от ясно е, че Русия ще продължи с разгръщането на новите си ракети и проучванията в тази насока. По-големият въпрос е какво ще направят НАТО и Съединените щати. 

- И какво ще направят те, според вас?

- Именно това не можем да кажем с точност. На срещата си в Брюксел през юли министрите на отбраната на НАТО направиха доста неясна декларация, че ще отговорят, ако договорът за ракетите със среден обсег бъде унищожен, както и че ще разгледат редица варианти, без да уточнят какви ще бъдат те. Дипломати ни казаха, че НАТО ще потърси възможност за допълнителни санкции срещу Русия. Говори се и за наблюдение от въздуха върху граничните зони между Пакта и Русия. Само че подобно наблюдение е безсмислено срещу бързо летящите ракети. Така че по-големият въпрос е дали Съединените щати ще увеличат противоракетния щит в Европа и дали НАТО ще работи с военните си съюзници и с Америка за нова противоракетна система. 

- Да очакваме ли все пак в Европа да бъдат разположени нови ракети?

- Добър въпрос. Европейците подчертават, че не желаят още ракети на своя територия и особено са против разполагането на ядрени оръжия, въпреки че, както знаем, такива вече има. Става дума за американски ядрени ракети, които са разположени в различни точки на европейския континент. Съединените щати имат далеч по-голям ядрен потенциал от Русия. Предполагам, че от страна на консервативните партии ще има натиск върху правителството и военните да започнат разработка на нови оръжия. И няма да се учудя, ако тези проучвания са започнали преди много години, след като са разбрали, че Русия ще продължи да развива свои нови ракети в нарушение на договора. Основното предизвикателство остава за Европа и по-точно за това, което европейците ще направят. Европейската система за защита от балистични ракети е активирана на много ниско ниво - официално тя е предназначена за защита от Иран. Официални американски лица и представители на Пакта много пъти са подчертавали, че системата не е насочена срещу Русия - нещо, на което Москва никога не е вярвала. Така че дали НАТО може да направи нещо с тази система, чиято защита е на много ниско ниво и да я конвертира към заплаха, идваща от Русия, никой не може да каже.

- Ще стане ли Черноморският регион по-горещ предвид новата ситуация?

- Да. Неизбежно е. В Черно море вече има известно напрежение между съюзниците и руските сили. И това напрежение и чувствителността към действията на другия в бъдеще ще расте. До този момент НАТО даваше отговор, като изпращаше временно флотилии и еър полисинг, но това вече няма да бъде достатъчно. Според мен, ще се търси постоянно военно присъствие в региона, като се има предвид, че Русия има голямо военноморско присъствие в Крим. И ако някога реши, макар че вероятността е малка, да разгърне на полуострова своите нови ядрени ракети, това ще създаде изключително напрегната обстановка в Черноморския регион.

- Да очакваме ли от НАТО да разгърне там нов противоракетен щит?

- Да, мисля, че ще го направи. Зависи обаче какъв вид противоракетен чадър съюзниците и най-вече Съединените щати могат да разгърнат на този етап в тази част на Европа и дали Тръмп наистина възнамерява да даде тази гаранция. В момента Америка държи на ангажиментите си към Европа, но никога не можем да сме сигурни какво ще направи Тръмп. Според мен, Румъния и България в момента са в доста деликатна ситуация - там има нов многонационален щаб, но той е доста малък и няма сериозно възпиращо действие спрямо силното руско военноморско присъствие и със сигурност не би имало срещу ядрени ракети в Крим. Това ще бъде сериозен стратегически проблем за НАТО, както и за възможния му отговор. 

- Тоест, смятате, че вероятността Русия да разположи ядрени ракети в Крим е съвсем реална?

- Да, макар че един Господ знае какво точно ще разположи Русия на Кримския полуостров и как ще продължи да действа спрямо Украйна. Ако разположи ядрени ракети, те, разбира се, ще застрашат и Украйна. Все пак всичко зависи от обхвата им, защото преценките за това какво представляват тези нови руски ракети са различни. И вероятно те ще застрашат също Румъния и България. 

- Помним епохата преди падането на Желязната завеса. Все пак възможно ли е повторение, при което Съединените щати да доведат до изтощение оръжейния руски бизнес и така да се разреши ситуацията?

- Не, не мисля, че това е реалистично. По време на управлението на Рейгън, една от причините, поради които Съветският съюз се срина бе, че той бе скован от много сурова бюрокрация и от икономическа система, която не можеше да предостави добро на своите граждани. Тогава липсваше и печалба от международния обмен, който да бъде инвестиран във военната индустрия. Руската икономика днес не е много силна, но военната промишленост се модернизира от много години, така че сега тя е много по-силна във военно отношение. А дали ще задържи нивото на инвестиции в нея от последните 3-4 години, като се има предвид спада в цените на петрола и факта, че страните се ориентират към възобновяемите източници, не изглежда много вероятно.

- Санкциите не си ли казват думата?

- Да, санкциите удариха Русия, това е сигурно. Особено по отношение на възможностите за експлоатация на нефт и газ. Не бих казал, че руската икономика е страхотно устойчива, но със сигурност работи доста по-добре, отколкото по времето на Съветския съюз. И не мисля, че ще се срине. От друга страна, Съединените щати също изразходват много средства за отбрана. Според мен, всичко зависи от това колко време ще остане Путин на власт и ако той реши да се оттегли, дали неговият наследник ще прояви желание да се върне на масата за преговори по международните споразумения и договори, които да се зачитат от всички страни. Мисля, че това е основният въпрос, на който трябва да си отговорим, за да разберем и дългосрочните намерения на Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17