Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масовите убийства в Съединените щати продължават да са във фокуса на чуждестранните медии. Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира в редакционна статия днес: "Америка трябва да се изправи лице в лице с факта, че е заплашена не само от ислямския тероризъм, но също така и от крайнодесния тероризъм, който се извършва предимно от млади мъже. С бойни оръжия в ръце те се превръщат в машини за убийства. Докато лобито на огнестрелните оръжия продължава да съхранява силното си влияние и докато политиците продължават да бъдат спонсорирани от него, здравият разум няма шанс, когато става дума за оръжията", обобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и бившият косовски премиер Рамуш Харадинай имат близко сътрудничество, имат договор за контрол над нещата в Северна Македония и в Косово, както и за създаване на черни фондове, които трябва да послужат за плащане на политици в Брюксел и Гърция, пише сръбският вестник "Блиц", като се позовава на дипломатически източници. Целта била по всички възможни начини да се намалят пречките по пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО.

"Блиц" пише, че в един момент македонските власти са получили като подарък два милиона евро, предназначени за отделни гръцки политици, чиято задача е да говорят в ЕС, че нямат нищо против приемането на Македония в ЕС.

Московски съд постанови вчера блогърът Владимир Синица, призовал към саморазправа с децата на служители на руските органи на реда, да остане в ареста, пише руският в. "Комерсант".

"Повдигнатото наказателно дело ще послужи за урок на всички "шегаджии" и провокатори, които не разбират къде минава границата между шегата и реалните заплахи", пише в. "Ведомости"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация. Ако бъде подкрепен от мнозинството членове, докладът ще бъде изпратен на прокуратурата, подчерта председателят на комисията Александър..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53
Атанас Илков

Министър Илков: Най-вероятно пилотите на катастрофиралия учебно-боен самолет са пострадали

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков каза, че най-вероятно пилотите на катастрофиралия учебно-боен самолет са пострадали. Самолетът претърпя инцидент в Трета авиационна база "Граф Игнатиево" при подготовката на планирано за утре авиошоу, което беше отменено. Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия..

публикувано на 13.09.24 в 15:47
Кирил Добрев

Кирил Добрев: Кризата в ДПС дава огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони

Няма добро ДПС. Проблемите и кризата в ДПС дават огромен шанс на БСП да се върне в смесените райони.  Това коментира Кирил Добрев, бивш депутат от БСП и изключен от Корнелия Нинова от редиците на социалистите, в интервю пред БНР. "Отсъствието на БСП от водещите политически сили води до тази нестабилност. Стабилизирането в лявото ще..

публикувано на 13.09.24 в 15:23
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин изпрати ясно послание към Запада за ракетите с голям обсег за Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди страните членки на НАТО, които се колебаят дали да разрешат на Украйна да използва предоставените от тях далекобойни оръжия срещу Русия, че всъщност в момента решават дали да започнат да участват пряко във войната. "Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо друго освен пряко участие на..

публикувано на 13.09.24 в 15:21