Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Екатерина Захариева подписа визово споразумение с колегата си от Йордания

3
Борбата с тероризма и радикализацията бяха във фокуса на срещите на йорданския външен министър Айман Сафади в България
Снимка: Пресцентър МВнР

Борбата с тероризма и радикализацията бяха във фокуса на срещите на йорданския външен министър Айман Сафади в България. Според българската му колега Екатерина Захариева след териториалната победа над групировката "Ислямска държава" сега трябва да се постигне и идеологическа такава:

"Заедно да се борим за постигането на трайния мир, а най-вече борбата с радикализацията и с така да се каже опита да използваме религия за политически цели".

„Можем да се борим заедно за постигане на траен мир в Близкия изток“, заяви още министър Захариева. Тя подчерта, че България подкрепя инициативата на крал Абдулла II „Процесът от Акаба“, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. България и Йордания могат да обменят ефективно опит в тази сфера, който да подпомогне бъдещи съвместни действия, изтъкна българският вицепремиер.

"Може да използваме председателството на България за Берлинския процес, да направим по-тясно сътрудничеството между Берлинския процес и ПСЮИЕ и процеса Акаба, така че да споделяме опит, но и заедно да набелязваме конкретни действия за справянето с този глобален феномен".

Айман Сафади постави акцент на конфликта в Близкия изток: 

"Ние смятаме, че решение на конфликта в две държави е единственият изход, който ще позволи създаване на палестинска държава в рамките на граници от 1967 година със столица Източен Йерусалим. Всички ние трябва  да ускорим усилията да намерим мир, който ще е приемлив за всички хора в региона".

Министър Сафади, който е първият външен министър на Йордания, посетил страната ни, определи България като добър партньор в тази битка и благодари за подкрепата, която тя оказва в този процес.

В рамките на срещата двамата министри подписаха споразумение, с което отпадат визите за посещения с дипломатически и служебни паспортни на гражданите на двете страни. То ще улесни контактите между външните министерства и държавните администрации и ще съдейства за активизиране на двустранните ни отношения.

Двамата събеседници обсъдиха и бъдещото развитие на търговските и икономически отношения между двете страни. Министър Захариева изтъкна, че предстои първо заседание на Смесената комисия за икономическо сътрудничество в началото на следващата година, придружено от бизнес форум. Тя открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като приоритетни сфери за развитие. Министър Сафади заяви, че и от страна на Йордания има желание за засилване на връзките в областта на икономиката, като подчерта потенциала на сфери като туризма и високите технологии, които ще спомогнат за допълнително сближаване в бъдеще.

Миналата година Захариева беше на посещение в Аман. За първите 4 месеца на тази година стокообменът между България и Йордания е на стойност почти 10 милиона долара, като ръстът в сравнение с 2018-а е от над 20%. Само преди два дни йорданският външен министър имаше среща в Аман с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, като основният фокус беше близкоизточният конфликт.

Йорданското външно министерство привика в неделя израелския посланик в Аман в знак на протест срещу израелската политика в Ерусалим. На срещата с европейските посланици Айман Сафади призова за засилване на опитите на международната общност да се намери решение на конфликта в Близкия Изток с две държави. Йордания освен това играе решаваща роля и в мигрантската криза от Сирия. В страната се намират милион и 300 хиляди сирийски бежанци.

Гостуващият у нас министър на външните работи на Йордания Айман ас Сафади ще се срещне по-късно през деня и с президента Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелска дивизия е предислоцирана към границата с Ливан

98-ма дивизия на израелската армия се е предислоцирала от Газа в северната част на Израел към границата с Ливан, съобщи Би Би Си на фона на новата  вълна от експлозии на комуникационни устройства в ливанската столица Бейрут и други места. Би Би Си се позовава на свой източник, който пояснява, че 98-ма дивизия доскоро се е сражавала в..

публикувано на 19.09.24 в 08:05

Турски удари по позиции на ПКК в Северен Ирак

Турски въздушни удари в Северен Ирак днес са унищожили 24 цели на забранената Кюрдска работническата партия (ПКК), съобщи турското министерство на отбраната в изявление, в което се добавя, че много бойци са били "неутрализирани“ по време на атаката, предаде Ройтерс. Анкара обикновено използва термина "неутрализирани“ в смисъл на убити,..

публикувано на 19.09.24 в 07:51

Централна и Източна Европа бавно се възстановяват след наводненията

Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който причини наводнения и взе жертви в Централна и Източна Европа. Те са най-малко 23, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. На места ситуацията започва да се нормализира, но в много райони все още отчитат повишаване на нивото на водите. Военни, полиция, пожарникари и доброволци..

публикувано на 19.09.24 в 07:35
Доналд Тръмп

Тръмп "вероятно" ще се срещне със Зеленски следващата седмица

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че "вероятно“ ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде в САЩ следващата седмица.  Зеленски ще говори на срещата на Съвета за сигурност на ООН за войната с Русия. Тръмп потвърди, че ще се срещне с украинския лидер, но не даде повече подробности. Съперникът му на..

публикувано на 19.09.24 в 07:31
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Високопоставени дипломати от няколко страни обсъждат в Париж кризата в Близкия изток

Високопоставени дипломати от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се събират днес в Париж , за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток. Срещата е на фона на опасенията от мащабна война в региона, защото освен конфликта в Газа, в Ливан два дни се взривяват пейджъри и други устройства, а това е безпрецедентна атака, за която..

публикувано на 19.09.24 в 07:23

Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии в Ливан

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна експлозии на мобилни комуникационни устройства в Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "нова фаза" на войната. 12 са вече жертвите от експлозии на пейджъри в Ливан Много комуникационни устройства за двустранна радиовръзка, наричани разговорно..

публикувано на 19.09.24 в 07:16

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната Анджел Тълвар, който беше домакин на среща на колегите си от групата Б-9.  По думите на Тълвар..

публикувано на 19.09.24 в 07:07