Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Тасев - музика и специални ефекти по пътя от Сентръл парк до Бояна

16-годишният гост на "Изотопия" записва песни, но гледа към Холивуд

Румен Тасев
Снимка: Иван Русланов

Не идва в България като турист, просто не се чувства чужд тук. Приятелите му знаят, че е българин и не го разпитват как е минала екскурзията. Роден е в Ню Йорк преди 16 години, в българско семейство. Представяме ви нашия герой - Румен Тасев, който записва своя музика и гледа към голямото кино.

"Изотопия" го срещна в София. Въпреки че идва от царството на визуалните чудеса на големия екран, вече месец и половина Румен е на стаж в киноцентъра в Бояна, където се учи как се правят специални ефекти за филми.

Иначе е ученик в 11 клас в град Конкорд, щата Масачузетс. Ваканциите дели между Ню Йорк и баба си и дядо си в България.

Ефектът на нотите

Румен е качил няколко свои песни за свободно слушане на онлайн стрийм платформа, може да ги чуете ТУК.

Отзивите, които получава там, са доста положителни. Самият той обаче е самокритичен към творчеството си. "Имам много високи стандарти за песните си. Ако аз самият не искам да я чуя и не ми харесва, няма и да я кача", говори за музиката си Румен. А за вдъхновението казва, че му идва "натурално". Със същата естественост 16-годишният ни гост разкрива плановете си за Холивуд.

Пътят от Сентръл парк стига до Бояна

"Започнах да монтирам игри, когато бях осми клас. Видях едно видео в YouTube и ми хареса. Инсталирах една програма и така почнах с монтирането. По-късно взех решение, че искам да се занимавам по-професионално", връща ни Румен в началото на визуалното му приключение. А то продължава със стаж в NU BOYANA FX. Вижда в България не само своето място, но и по-добра възможност да се занимава с това, което харесва.

"Идвам в България, защото в САЩ е доста по-трудно. Стажант на 16 години рядко се случва".

Каква е американската история на семейството на Румен, има ли той своя американска мечта и защо българите са по-отворени от нюйоркчаните? Чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55