Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неяснотата около Брекзит и ураганът Дориан доминираха в събитията от седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Дориан опустоши Бахамските острови със скорост на вятъра близо 300 километра в час. Съобщено беше за десетки жертви, много други се издирват. ООН отпусна спешна помощ. Най-сериозно пострадаха островите Абако, които Дориан застигна като Ураган от 5-а, най-висока категория. Живеещите там се борят с последиците от бурята, която прекъсна комуникациите, водата и тока. 

В британската политика липсваше ред, въпреки призивите на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.

Само преди месец и половина Борис Джонсън изпълни детската си мечта да стане премиер и обеща развод с Евросъюза на всяка цена на 31 октомври. Тази седмица каза, че ще се окаже "по-скоро мъртъв в канавката", отколкото да поиска от Брюксел ново отлагане на Брекзит. Претърпя обаче и първите си поражения в парламента и стана ясно, че думата ще имат и онези, за които цената на свободата има значение. 

Кратък е пътят не само от "Осанна до разпни го", но и от "Разпни го до Осанна". Седмицата даде пример за това с българско име. На Откритото първенство на Съединените щати Григор Димитров за първи път победи Федерер, предизвика сензация и въпреки отпадането си на полуфинала на практика се върна в голямата игра след месеци на криза.

В "голямата игра" остава и друга българка - Кристалина Георгиева. МВФ премахна възрастовото ограничение - 65 години от изискванията за директор и отвори пътя  пред нейната кандидатура. 

В нова фаза влезе търговската война между гигантите. Допълнителните американски мита върху китайски стоки бяха въведени от 1 септември. Президентът Доналд Тръмп е убеден, че Вашингтон ще спечели битката.

След като Москва и Вашингтон вече не са обвързани от договора за ракетите със среден и малък обсег, Русия ще произвежда забранените доскоро ракети, но няма да ги разполага първа, обяви президентът Владимир Путин.

Годишнината от началото на Втората световна война даде повод за извинения от страна на Германия, но и за нови  упреци, че не са научени уроците от миналото. 

В Италия положи клетва 66-тото правителство след Втората световна война. Средната продължителност на италиански кабинет досега е 405 дни.

Здраво бебе се роди в чешка болница от майка, която близо четири месеца е била в мозъчна смърт.

Кинофестивалът във Венеция предложи нови заглавия и спираща дъха елегантност. Пенелопе Крус се оплака от нахлуването на технологиите в живота ни.

83-годишната Джули Андрюс прие отличие за цялостна кариера и си направи щастлива равносметка.

Още информация за събитията от седмицата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От КЗП съобщават за измамени потребители, поръчали "мистериозни" кутии "The Box"

От Комисията за защита на потребителите съобщават за множество жалби от хора, поръчали “изненадващи”, “мистериозни” и друг вид кутии, наричани най-често “The Box”. Комисията призова потребителите да бъдат особено внимателни, когато поръчват стоки с неясно съдържание и неустановен произход, при неясни условия.  В социалните мрежи тече съблазнителна..

публикувано на 11.10.24 в 16:16
Държавен фонд

ДФЗ: Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия

Близо 4,6 млн. лева са изплатени на стопаните за компенсиране на щетите от природни бедствия, съобщават от Държавен фонд Земеделие. Подпомагането се състои в директни помощи за напълно унищожени от градушки, слани и засушаване култури. Помощта е в размер на до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове и зеленчуци и до 40% за..

публикувано на 11.10.24 в 16:00
СЕТА - Всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС

Споразумение на ЕС с Канада за взаимно признаване на професионалната квалификация на архитектите

ЕС и Канада сключиха споразумение за взаимно признаване на професионалната квалификация на архитектите, съобщиха от Европейската комисия. Това е първото подобно споразумение, сключено от Общността. То е в рамките на СЕТА - Всеобхватното споразумение за свободна търговия между Брюксел и Отава и премахва една от главните пречки пред европейските..

публикувано на 11.10.24 в 15:40
Премиерът на Испания Педро Санчес

Испанският премиер призова за спиране на оръжейните продажби за Израел

В петък испанският премиер Педро Санчес призова международната общност да спре да продава оръжия на Израел, като същевременно осъди атаките на израелските въоръжени сили срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан. Израелските сили стреляха по наблюдателен пост, използван от мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, ранявайки двама, посочиха..

публикувано на 11.10.24 в 15:34

Министър Мундров потвърди, че няма проблеми с изтеклата гаранция на машините за гласуване

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че на 9600 от общо 12 000 са с изтекла гаранция. "Всичките машини са от порядъка на 12 000. Доколкото ми е известно, около 9600 са машините, закупени от държавата,..

публикувано на 11.10.24 в 15:12

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22-ама души, а близо 120 бяха ранени. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан след съобщения за четвърта израелска атака срещу техен пост...

публикувано на 11.10.24 в 14:59
Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Година по-късно сме наясно, че е нападение на Иран над Израел

Палестинците обучават децата си в омраза, разрушение, убийство, джихад. Това отбеляза пред БНР Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Държавата Израел в България. Той смята, че може да започне да се търси решение чрез постигането на различен тип образованост.  "Не може да възпитаваш децата си да убиват евреи и да им се казва, че ако умрат в такива..

публикувано на 11.10.24 в 14:58