Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев прогнозира нормален старт на новата учебна година

Красимир Вълчев
Снимка: Красимир Вълчев / Снимка: БГНЕС

Средната брутна заплата на учителите догодина да нарасне от 1300 на 1540 лева очаква министърът на образованието Красимир Вълчев.

Въпреки недостига на учители и продължаващите ремонти, той прогнозира нормален старт на новата учебна година. 

Учениците от 8 училища в страната ще посрещнат 16 септември в други учебни заведения. Там те ще останат до приключване на ремонтите в сградите, в които се обучават по принцип.

"Тази и миналата година имаме може би най-голям брой ремонтни дейности - в над 1 000 училища се осъществяват през годината основни или текущи ремонти", обясни министър Вълчев. Той уточни, че в някои учебни заведения ремонтите още не са започнали.

И още - на 16 септември училищния праг ще прекрачат 60 000 първокласници, а в класните стаи ще влязат общо 700 000 ученици.

Не се очакват проблеми с доставката на учебници.

"Всички са доставени".

Проблем за образователната система обаче продължава да бъде високият брой учители в пенсионна възраст. В нея тази година са навлезли 4 500 педагози.

"В отделни общини ще има единици непопълнени места. По-големи проблеми очакваме през следващите години".

Новата учебна година ще започне и с едно изцяло ново училище.

"Утре ще бъде открито такова в град Бяла, област Русе. Министър-председателят ще присъства на откриването му".

94 на сто от паралелките в страната с прием след завършен 7-ми клас имат необходимия брой ученици за старт на новата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието. 

Общият брой реализирани паралелки за прием след завършен 7-ми клас към момента е 2 362.

От просветното министерство отчитат висок процент на реализация на професионалните паралелки - 91 на сто, и на дуалните - 89 на сто, при които се съчетава обучение и работа едновременно.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова:

"На 100% е изпълнен план-приемът в областите Варна и Габрово. Професионалните паралелки на 100% са реализирани в Благоевград, във Варна. Дуалната система, паралелките, които са заявени, са изпълнени на 100% в Благоевград, Бургас, Варна".

Продължава да има проблеми с реализацията на паралелки в областите на машиностроенето и строителството.

"Това е тенденция, която, ние смятам, че трябва приоритетно да работим, за да я преобърнем".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44

Спират машинното косене и почистването на треви и храсти в Брезник

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на  Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли..

публикувано на 17.07.24 в 08:30
Ники Хейли

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом. Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Избрани са всички заместник-председатели на Европейския парламент

Евродепутатите избраха снощи и останалите 3-ма заместник-председатели на Европейския парламент. Двама от тях са от групата на Европейските консерватори и реформисти и един от Левицата.  На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП На практика извън заместник-председателските места останаха представителите от "Патриоти..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Дигитална платформа осигурява на младите в Кипър възможност за непрекъснат диалог с правителството

От днес в Кипър действа нова дигитална платформа, чрез която за първи път младите хора ще имат възможност за директна връзка и непрекъснат диалог с правителството, съобщи президентът Никос Христодулидис. Целта е да се чуе по-силно техният глас за управлението на страната. Иновативната онлайн платформа /EKFRACY- „Изразяване“/ е първата, която..

публикувано на 17.07.24 в 08:18
Илон Мъск

Мъск мести две свои компании в Тексас заради закон за трансджендър учениците в Калифорния

Милиардерът Илон Мъск каза, че ще премести централите на компаниите "СпейсЕкс" и Х (бивша Туитър) от Калифорния в Тексас, предаде АП. Той написа в социалната мрежа Х, че планира да премести "СпейсЕкс" от Хоторн, Калифорния, в "Старбейз", Тексас - мястото, откъдето компанията изстрелва ракетите си. Х ще се премести от Сан Франциско в Остин...

публикувано на 17.07.24 в 08:05
Ахмед Вранчев

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател . Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 08:00