Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли срещата на нормандската четворка да постигне решение за Донбас

Ангела Меркел и Володимир Зеленски в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са настроенията в Киев преди срещата на високо равнище на нормандската четворка в Париж на 9 декември, след като тази седмица украинският външен министър Вадим Пристайко обяви, че страната му е готова на „разумен компромис“.

Всички сигнали са, че в Париж ще има среща между президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин, след като още на 15 ноември от Елисейския дворец съобщиха за първата лидерска среща в нормандски формат от 2016 г.

Зеленски работеше за тази среща очи в очи, откакто встъпи в длъжност, основите за нея се полагат още от лятото. За срещата допринесе и френският лидер Еманюел Макрон, който още преди срещата на Г-7 през август демонстрира топло отношения към Путин и се зае да играе активна роля за постигане на компромис в Източна Украйна.

Не трябва да се забравя, че между Франция и Германия има един сблъсък, който може да попречи на успеха на срещата на върха на нормандската четворка. Сблъсъкът се дължи на позицията на Еманюел Макрон пред сп. „Икономист“, че „НАТО е в мозъчна смърт“.

Коментара можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът в Киев бележи шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана

Хиляди протестираха в Киев срещу сближаването с Москва

Хиляди се събраха снощи на площад Независимост в Киев, за да отбележат шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана, който свали от власт проруския президент на страната Виктор Янукович Снощният митинг бързо се превърна в протест срещу..

публикувано на 22.11.19 в 07:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на..

публикувано на 19.09.24 в 19:40