Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна

Социалните работници протестираха за час, готови са за продължителна ефективна стачка

| обновено на 27.11.19 в 14:13
Снимка: БГНЕС

Социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна проведоха днес едночасова предупредителна стачка. Досега те протестираха символично, но заявиха, че са готови на продължителен ефективен протест.

Протестът, организиран от КТ "Подкрепа", е за 40% увеличение на заплатите, както и да бъде въведено задължително условие работещите в системата да са само с висше образование. Кремена Атанасова от синдиката обясни:

"Проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лева".

Едночасовият предупредителен ефективен протест е за стартова заплата от 1000 лева, като преди това се настоява депутатите да гласуват с бюджета на второ четене 15% увеличение на възнагражденията за Агенция социално подпомагане. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, както и средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно.

Велико Търново

Социалните работници във Велико Търново изключиха компютрите си и спряха да обслужват граждани в 10.00 часа. "Търпението се изчерпа от това, че трудът ни не е достойно заплатен. Ние работим с изключително уязвими групи от хора. Опитваме се да бъдем винаги вежливи и търпеливи".

"На всичкото отгоре ни отнеха класа, това компенсираше до известна степен възнаграждението".

"Много задължения, много отговорности, а в действителност заплащането си остава почти едно и също", заявиха участници в протеста пред БНР.

Василка Стоименова, председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново, заяви:

"Министърът очевидно е безсилен в работата с народните представители. Чрез министъра на финансите той е направил предложение за още 5% увеличение на бюджетната рамка на социалното министерство за работни заплати, но е останало само искането и на първо четене това увеличение не е прието. Ние с този едночасов предупредителен протест не фокусираме вниманието на министъра, а искаме да привлечем вниманието на народните представители, ако благоволят - въпрос на добра воля е. 5% в паричен израз са 5 млн. Ние ще настояваме за минимална заплата за длъжността от 1000 лева". 

Социалните работници предупредиха, че са готови и на по-продължителна ефективна стачка:

"Ефективна стачка без компромиси. Няма друг вариант явно. Евентуално 24-часова стачка ще е следващата стъпка".

Благоевград

Служителите от дирекциите за социално подпомагане в областБлагоевград, които се включиха в едночасовата предупредителна стачка, останаха на работните си места, но не извършваха професионалните си задължения. Те подчертаха голямата пропаст между огромните си отговорности и ниската оценка на труда им, проблем, който е неглижиран години наред.

Правят се и компромиси с образователния ценз, алармира Гинка Григорова, председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в Дирекцията за социално подпомагане в Благоевград:

"Ние носим изключително голяма отговорност в нашата работа. Затова едно от исканията ни бе да се внесе предложение в Министерски съвет за промяна на класификатора на длъжностите в администрацията, като за минимално изискване за образователната степен при заемане на длъжността "социален работник" да бъде бакалавър".

15-те процента увеличение на заплатите в сферата на социалните услуги, за които се бори министър Бисер Петков, са недостатъчни, за да компенсират  ниските нива, които търпим години наред, категорична беше Гинка Григогорова и заяви, че се подготвя тридневна ефективна стачка, ако няма политическо решение.

Пловдив

Исканията, които издигат протестиращите са седем, заяви Марияна Георгиева от КТ "Подкрепа" в Пловдив. Тя подчерта, че протестът е насочен и срещу лошите условия на труд в системата, а социалните работници са "тези, които работят с хората с увреждания, децата в риск, самотните възрастни хора, хората с доходи под прага на бедността".

Бургас

В Бургас 66 от всичките 89 служители в Социално подпомагане спряха да обслужват клиенти. Красимир Миланов, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в дирекцията в града, коментира: 

"Работата е тежка, има много голямо текучество. Особено в "Закрила на детето" постоянно хората напускат, защото заплатите са малки. Назначават новите служители с 600 лв. и след половин година им дават още 60 и стават 660 лв. Младите колежки взимат някъде около 510 лв. Ако няма кой да ги издържа, никой не седи. Ние сме само двама мъже социални работници в цялата дирекция и то защото жените ни издържат".

Сливен

По-високи заплати и нормални условия на труд поискаха и социалните работници от териториалната дирекция "Социално подпомагане" в Сливен, които също прекратиха работата си с клиенти за час.

Областният координатор на КТ "Подкрепа" Емил Петков обяви още, че към момента не се предвижда преминаване към безсрочни стачни действия.

Подкрепа от ВМРО

"Тези 5%, които министър Бисер Петков би искал от НС, предполагам, че цялата ни група "Обединени патриоти" ще подкрепи безапелационно. Трябва да бъдат увеличени заплатите на тези служители“, декларира в предаването "Преди всички" д-р Калин Поповски – зам.-председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ВМРО.

"Второ четене е точно мястото, където се коментират пропорциите и детайлите на самия закон. Предполагам, че цялата наша група, а може би и колегите от ГЕРБ, ще подкрепи министър Петков за тези 5 млн. лв. Тези хора наистина работят при недобри условия, работят години на ниски доходи. Те заслужават добро отношение на държавата към тях", коментира д-р Поповски. Той обяви, че ще им помогне и в класификатора на длъжностите да има също промени.

Още по темата можете да чуете в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Социални работници стачкуват заради ниско заплащане

Социалните работници от 35 дирекции за социално подпомагане в цялата страна се вдигат на едночасова стачка на 27-и ноември, каза за "Хоризонт" председателят на Националния синдикат на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова...

публикувано на 20.11.19 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пост Малоун и Тейлър Суифт

Тейлър Суифт и Пост Малоун отличени за видеоклип на наградите на MTV

Певицата и тийнейджърски поп идол Тейлър Суифт получи голямата награда за видеоклип на 40-ата церемония на MTV, която се състоя в Ню Йорк. Певицата, която подкрепя Камала Харис в президентската надпревара, призова при получаването на наградата си..

публикувано на 12.09.24 в 10:45

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски",..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек,..

публикувано на 12.09.24 в 10:08

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на..

публикувано на 12.09.24 в 09:37