Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на предизвикателствата" 2019

Еврард Венденбаум изследва последните кътчета дива природа

Природозащитникът надгражда любовта си към природата като работи за нея

Еврард Венденбаум
Снимка: Ани Петрова
Еврард Венденбаум е планински водач, алпинист, убеден природозащитник. Той е един от специалните гости на 15-ото издание на фестивала "Дни на предизвикателствата". През последните години посвещава усилията си на фотографията, документалното кино, изследването на някои от последните кътчета дива природа на планетата - Гренландия, Мадагаскар, Амазония.

"Ако бях роден в Париж, нямаше да имам същия живот. Роден съм в Гренобъл, в една планинска обстановка, среда с планинари, с голям брат, който е планинар. Това, разбира се, ме беляза и ме оформи като човек, наистина да се чувствам и да се развивам в тези големи пространства", разказа природозащитникът в предаването "Хоризонт до обед". 

"В началото бях ориентиран към спорта, с амбицията да правя постижения, да се развивам в тази посока, но след това дойде един момент, в който поисках да смеся тези мои интереси към планинаната с желание да правя нещо полезно за планетата", сподели Венденбаум.

Той се чувства се комфортно в обезлюдени места. "Там се чувствам жив и богат. Възможност да изживея нещо, което е само за мен, но и за други. Не знам дали това е зоната ми на комфорт, но това е мястото, на което се чувствам добре и където се изпълвам с нещо, което ми позволява да продължавам и да действам", признава Еврард Венденбаум.

Еврард ВенденбаумПрез последните 5-6 години работи на остров Сулавеси.

"Аз по-скоро търся места на планетата, които все още не са съвсем повредени, последните недостигнати, забравени места на планената, които човекът още не е изследвал. Има такива места за щастие. Работя върху Мадагаскар. Там е една такава територия - Макай. И едно друго такова място на дива природа, на първична гора - Сулавеси", обясни Венденбаум.

По думите му Мадагаскар е мечтата на всеки любител на природата - това е едно от най-изключителните места на планетата откъм  биоразнообразие. Еврард Венденбаум оценява късмета си да попадне на човек, който изследва Макай в Мадагаскар.

"Това беше една мечта. Да изследваш една недокосната земя и да откриеш видове, които са нови, непознати. Работим върху това късче земя, което е 4 хиляди квадратни километра и от 2017 година е природен резерват със статут. Работим много с местните хора, защото трябва да се извърши една истинска консервация с местните хора", разказа още Еврард Венденбаум. 

Той е автор на филма "СКОРСБИ - шепотът на ледовете", който представя дейността на експедиция в най-големия фиорд на Гренландия. Има промени, които са свързани с повишение на температурите от 5 до 7 градуса, подчерта природозащитникът.

"Говорим много за климатични промени. В Европа все по-често има горещини, но ние не си представяме колко това е реален процес. В Арктика това много по-лесно се вижда", коментира Еврард Венденбаум пред БНР.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Превод в ефир: Любомир Попйорданов



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16

Горещите сърца Феня и Искра Декало

Сестрите Феня и Искра Декало са кореспонденти на Българското национално радио в Израел. Едната е родена във Варна, другата в София. Много са задружни и са повече от сестри, приятелки са и не могат една без друга. Феня е завършила журналистика, а Искра е завършила педагогика. Разликата във възрастта им е пет години. Искра, която е по-малка е..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24