Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Идва много силна вълна от млади творци

| обновено на 04.12.19 в 16:47
Димитър Маринов
Снимка: Личен архив

„Идва една много силна вълна от млади творци – с много интересно въображение, с много интересно разбиране“, каза пред БНР актьорът Димитър Маринов. Той се обърна към колегите си от неговата генерация:

"Махнете пръта от колелата на тези млади хора. Ние им даваме само това, от което те имат нужда. Оставете ги да бъдат луди, оставете ги да правят грешки. Ние може да ги напътстваме, да им помагаме с житейския си опит, с мъдростта си, с това, което сме преживяли, но нашето време е друго, а тяхното време си е тяхно време“.

В момента Димитър Маринов е в България за своя майсторски клас. В предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ той разказа, че броят на желаещите за участие е надминал очакванията му. „Даже трябваше да се направи трета група за възрастни и една за тийнейджъри“, добави той.

По думите му групите са разделени по опит, за да няма прекалено големи разлики. Условието за участие е единствено възрастово – 35 години.

„Не искам да правя нещата тежки и обяснителни. При нас е повече като игра, импровизация. Постепенно се влиза в материята“, посочи известният актьор и посочи идеите си за в бъдеще:

„Имаме няколко идеи, които бяха подсказани от самите студенти – от професионалисти, и от аматьори – да се разделят групите на начинаещи и напреднали. Идеята е да се направи и майсторски клас. … Имам план, ако това продължи догодина, да направим и специален клас, концентриран на кастинг“.

Не искам хората да ме виждат като някаква звезда, сподели Димитър Маринов и добави: „Искам да ме виждат такъв, какъвто съм си. При мен промяна няма. От друга страна е удоволствие да виждаш как хората са благодарни за нещо, радват ти се. Това е невероятно усещане“.

През януари в САЩ Димитър Маринов ще постави мюзикъла „Магьосникът от Оз“, където е режисьор, но ще прави и хореографията му:

„Това е едно огромно училище за изкуства, в което има 49 деца симфоничен оркестър. Имат около 35 деца – драма, театър, и около 45 деца с танцово изкуство. Отделно има клас от 12-13 деца, които учат техниката в сценичното изкуство – декори, осветление, звук. Това е уникално училище. Аз там вече трети път поставям мюзикъли. Аз винаги малко променям идеи, тематики в самия спектакъл, за да може да е по-близък до младите хора“.

За големия актьор Стефан Данаилов, Маринов сподели: „Той беше обединител на няколко поколения. Преди всичко той беше артист, той беше актьор, той беше учител, той беше водач и вдъхновител. Това са по-важните неща“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57