Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Дион Ленард - историята с кученцето Гоби и бягането като огледало на живота

2
Дион Ленард
Снимка: Ани Петрова


Ултрамаратонецът Дион Ленард е в България, за да представи книгата си, превърнала се в световен бестселър, "Да открием Гоби". След гостуването си в "Хоризонт до обед", заедно със съпругата си Лушия, той ще се срещне с почитатели, а довечера ще разкаже историята си и пред публиката на приключенския фестивал "Дни на предизвикателствата". 


Роден е през 1975 г. в Австралия, но после дълги години живее в Шотландия. На 13 години бяга от дома си, тъй като е малтретиран, и заживява по гаражи и складове. Успява да завърши образованието си и да си намери работа. През 2013 г., на 38-годишна възраст започва да бяга. По онова време работи във факрика за уиски, пие, пуши и е с наднормено тегло, но решава, че трябва да промени живота си. Още на първия си ултрамаратон става шести. После финишира и печели едни от най-суровите състезания в света.


През 2017 г. печели екстремния ултрамаратон в пустинята Калахари - 250 км (за 26 часа и 22 минути). Година по-късно завършва "Тройната корона на 200-те мили", като става втори (220 часа, 10 минути и 44 секунди). Тази година печели 320-километровото състезание “Delirious West” (за 61 часа и 24 минути) и става първият човек, завършил т.нар. Голям шлем в ултрабягането (4 от 5-те най-престижни ултрамаратона в САЩ) и Leadman сериите в рамките на една година. Или общо осем свърхтежки състезания за 3 месеца и близо 1000 км.


През 2016 г. един от най-тежките ултрамаратони в света - 250 км в пустинята Гоби в Китай, променя живота му. Повратният момент, обаче, е не самото бягане, а срещата с едно бездомно кученце. На втория ден то застава до Ленард на старта и започва да ръфа обувките му. Ленард се опитва да го отпрати, но Гоби, както по-късно ще го нарече той, остава плътно до него и бяга в продължение на 130 км! Моментът, в който Ленард променя отношението си към Гоби, е прекосяването на една река. В онзи момент бегачът е трети и има реални шансове да победи, кученцето обаче не може да премине реката и Дион решава да се върне, за да пренесе Гоби. 


След състезанието се завръща в Единбург, за да уреди документите за прехвърлянето на кученцето в Шотландия, и точно в този момент Гоби изчезва. Това разтърсва Дион и той организира кампания по издирването й, започват да го изнудват и дори да го заплашват, но, в същото време, той получава помощта и подкрепата на хора от цял свят, благодарение на което Гоби и Ленард се срещат повторно.

Дион Ленард и съпругата му Лушия

Сега кученцето е част от семейството на ултрабегача, а той участва във все по-предизвикателни състезания. Казва, че възрастта е важна в бягането на свръхдълги разстояния, в които от особено значение е натрупаният житейски опит, психическата нагласа, силата на ума. Догодина Дион Ленард, който в момента е на 44 години, ще бяга в 530-километрово състезание в Калифорния - най-голямото разстояние за него досега. А в Холивуд вече работят над филм за неговата история с Гоби.


Интервю с Дион Ленард чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57