Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСО: Водачът ще поеме отговорност за инцидента, при който пострада дете

Две деца, пострадали в различни катастрофи, са приети в болница „Св. Анна“

| обновено на 13.12.19 в 19:08
Снимка: Ани Петрова

Момче на 14 години беше блъснато снощи от автомобил на Национална служба за охрана на столичния бул. Драган Цанков. То е прието в болница „Света Анна“.

От пресцентъра на НСО заявиха пред БНР, че тиражирана информация, че две деца са пострадали при инцидента не отговаря на истината. Пострадало е само едно дете. НСО потвърждава готовността водачът да поеме отговорност и уверява, че ще бъдат понесени всички произтичащи от закона последствия, ако се докаже вина.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че няма данни в автомобила на НСО да е имало охранявано лице:

“Знаете, че разследването вече се води от Военна прокуратура, защото те са компетентни по отношение на служителите от НСО. Информацията, която имаме е, че автомобилът се е придвижил самостоятелно. По данни на колегите не е имало охранявано лице в автомобила“.

Пред БНР д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на болницата, уточни, че пострадалото дете е със съчетана травма – черепно-мозъчна травма, а има тежка лицево-челюстна травма, контузия на бял дроб и счупена предмишница. Продължават диагностичните изследвания.

„Има гръдна и коремна травма, които трябва да бъдат проследени, защото може да доведат до усложнения, което се надяваме да не се случи“, допълни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Д-р Близнаков уточни, че в болницата е настанено и 14-годишно момиче, което е пострадало при друга катастрофа: „То има черепно-мозъчна травма, мозъчна контузия, няма пряка опасност за живота“.

Момчето е в тежко, но стабилно състояние

Към 19 ч. детето е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха от болница "Света Анна".

Пред БНР говорителят на НСО Веселин Нинов заяви:

“Ние не бягаме от отговорност. Водачът на нашия автомобил е бил сам. Той е високоподготвен професионалист. Същото важи и за всички водачи на Националната служба за охрана – те минават през солидна подготовка - опитен е. За съжаление никой не е застрахован от подобни тежки инциденти. Моля да имате предвид, че е в процес досъдебно производство и сме ограничени във възможностите си да предоставим определен сорт информация. Ние вече заявихме и отново потвърждаваме готовност всички необходими действия при установено виновно поведение на нашия водач, да бъдат предприети“.

Автомобилът не е специален режим на движение

"Досъдебната фаза е в самото си начало, води я Военно-окръжната прокуратура, те са компетентният орган, който трябва да се събере и да анализира фактите, след което ще излезе с постановление… Ние сме една от двете страни в пътния инцидент и, когато едната страна си позволи да споделя информация, която е тема на проучване от други компетентни органи, ще поставим другата страна в неравностойно положение. Второ, веднага влизам в хипотеза на нарушение на закона… Водачът е бил сам, автомобилът не е специален режим на движение, рейсът е бил рутинен, дежурството е било рутинно, водачът е правоспособен, има достатъчно опит… Всички участници в инцидента са с отрицателни проби за алкохол... Има достатъчно свидетели на случая... От самото начало представители на ръководството на службата бяха на мястото на инцидента, после бяха и в болницата. Следим тясно развитието в състоянието на пострадалото момче, държим връзка и с родителите му, надяваме се най-скоро време да успеем лично да поднесем извинения", допълни Нинов в предаването "Хоризонт за вас".


Подробности по темата можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32