Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: София е с най-много загинали пешеходци в Европа

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

След станалите в последните дни катастрофи с пострадали и загинали пешеходци в София от Асоциацията на пострадалите при катастрофи считат, че в града не са взети достатъчно мерки за безопасно движение по скоростните булеварди, а от друга страна принос за инцидентите имат и самите пешеходци.

„Малко са осветените пътеки. Няма достатъчен брой надигнати пътеки. Нямаме нито едно надигнато кръстовище, нямаме кръгови кръстовища, нямаме разделение на потоците, нямаме прегради на скоростните булеварди, където се шофира с висока скорост. Всичко това създава предпоставки за инциденти с пешеходци“, каза Владимир Тодоров от Асоциацията.

„От друга страна е поведението на пешеходците, което също е много неразумно с една криворазбрана позиция, че пешеходците на пешеходна пътека имат абсолютно предимство, което не е вярно и това в крайна сметка води до това, че София е може би градът в Европа с най-много загинали пешеходци“, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВР изкарва повече полицаи на улицата заради зачестилите катастрофи

МВР започва нова масова акция за контрол по пътищата заради зачестилите инциденти от последните дни, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Очаква се също така от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата да..

обновено на 14.12.19 в 15:32

Още две жертви на катастрофи край Пловдив

Двама души загинаха при две тежки катастрофи през изминалата нощ в пловдивско. Първата е станала на пътя Съединение-Цалапица малко след полунощ. Пежо излиза от Съединение и при ляв завой се удря в мантинелата.  Колата е паднала в напоителен канал като..

обновено на 14.12.19 в 10:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в..

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това..

публикувано на 12.09.24 в 17:24