Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Америка е разделена за ликвидирането на ген. Солеймани

Мохамед Халаф: България не е фактор в конфликта между САЩ и Иран, но е уязвима

Даниел Стефанов: По ядреното споразумение с Иран позициите на САЩ и Европа стават все по-различни

Протести в Иран след убийството на генерал Касем Солеймани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на Съединените щати ограничи правомощията на президента Доналд Тръмп за военни действия срещу Иран. Резолюцията задължава държавния глава да не започва военни действия, докато администрацията му не получи разрешение от Конгреса.

"Америка е разделена по въпроса дали е трябвало да се нанесе ударът срещу ген. Касем Солеймани, или не, защото вече сме в предизборна ситуация". Това каза пред БНР Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон. Той обясни, че демократите са твърдо убедени, че не е бил необходим този удар и, че той де факто е акт на война, а правото да се обявява война принадлежи на Конгреса на САЩ, който не е дал такова одобрение.Асен Асенов

"В чисто политически план Америка има традиция, ако САЩ е във война с някого, обикновено това означава, че Америка гласува за този президент, който е започнал това, за да довърши делото. Това е израз на подкрепа на американската армия и на нейния главнокомандващ", коментира Асенов.

По думите му в момента има голяма консолидация на левите и десните сили в САЩ и критично важно е кой ще спечели независимите гласове: 

"Независимите избиратели имат съмнение дали ликвидирането на ген. Солеймани е било целесъобразно. ... Техният страх е, че една нова война не е необходима. Те се съмняват, че това е действие на президента Тръмп с оглед на личните му интереси за преизбирането му за нов мандат". Асенов изрази увереност, че Тръмп ще бъде кандидатът на Републиканската партия на предстоящите президентски избори и преизбирането му е твърде реалистично.

Асен Асенов посочи, че САЩ нямат търговски отношения с Иран и санкциите са индиректни - на страни, които имат икономически отношения с Иран - "чрез световната финансова система, банковите преводи и всички институции, които са управлявани от САЩ". Той прогнозира, че ще има допълнителни санкции:

"Този удар консолидира цялата иранска нация и най-вероятно тяхното обществено мислене е "Санкции, какво от това, ние сме свикнали на тези неща. Иран и нашата любов към държавата е над всичко".

Според Асенов САЩ вече не зависят от близкоизточния петрол, защото Америка е най-големият производител на петрол в момента. По думите му Тръмп очаква международната общност, най-вече НАТО да направи така, че да разреши тези конфликти, за да има мир в този регион:

"В този смисъл натискът на американската администрация по отношение на НАТО сега има и допълнителна сила - Европа да даде своя принос за опазването на мира там".

В Брюксел ще се проведе днес (10-и януари) извънредно заседание на министрите на външните работи на ЕС заради ситуацията в Близкия изток. Свикването на заседанието идва след ликвидирането на командващия елитните ирански бригади "Ал Кудс" генерал Касем Солеймани при ракетен удар на Съединените щати по летището в Багдад и ответните удари на Иран срещу американски бази в Ирак. 

Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика коментира в предаването "Преди всички", че става все по-трудно за Европа да намира баланс между САЩ и Иран: Даниел Стефанов

"Тръмп изигра доста добре картите си в тази ситуация. Той изведе нови аргументи за атаката и все по-трудно е на Европа да има реална политическа позициа по случилото се, извън най-малкото общо кратно - да няма напрежение".

По думите му, когато се говори за ядреното споразумение с Иран, позициите на САЩ и Европа стават все по-различни:

"Тръмп е готов за ново споразумение, а Европа все още настоява да се спасява настоящото споразумение, а това налага отношение с Иран като с партньор, което САЩ не може да приемат".

Стефанов прогнозира, че на срещата в Брюксел Европа ще се опита да спаси това споразумение за пореден път, но уточни:

"Друг е въпросът дали Европа трябва да се отнася с Иран като с партньор, защото това е държава, която финансира, организира терористични акции в целия свят, особено в региона на Близкия изток, което е задния двор на ЕС".

Според политолога цел на срещата в Брюксел може да бъде план за разговори за поддържане на отворени канали със САЩ и Иран, защото тези две страни ще имат нужда от посредник и Европа ще се опита да бъде такъв посредник. 

Според журналиста Мохамед Халаф България не е фактор по отношение на конфликта между САЩ и Иран, но е уязвима страна:

"Ген. Солеймани, който е ръководител на бригадата "Ал Кудс", може би е бил архитект на това, което беше в Бургас (атентатът в Сарафово - бел.ред.), с изпълнение на един от отрядите на "Ал Кудс" - ливанската "Хизбулла".

Халаф припомни, че минути след атентата в Сарафово той е посочил "Хизбулла" като извършител. По думите му тогава е имало сигнали - изказвания на лидери на тази организация в ливански вестници, че правилата на играта между Израел и "Хизбелла" са променени и действията им ще бъдат не само срещу Израел, а и срещу интересите на тази държава в чужбина.

"В България има достатъчно хора, които предоставят логистична подкрепа на Иран и на "Хизбулла". Те имат дейности тук - ходят в Родопите", заяви Мохамед Халаф и добави: Мохамед Халаф

"За съжаление има много политически фактори, които помагат много на Иран. Имат фондации, имат хора, дори културното представителство на посолството на Иран има такива дейности, които опитват да проникнат в средите на мюсюлманите в България - не на другите, а на помаците".

Според журналиста след убийството на Солеймани всичко в отношенията между САЩ и Иран се е променило:

"Иранците знаят, че те са преминали червените линии, когато опитваха да щурмуват посолството на САЩ в Багдад. Планът беше много зловещ - да вземат американски дипломати като заложници. 5000 американски граждани работят в посолството в Багдад, а сградата е колкото Ватикана. Това никой не го знае", обясни Халаф и уточни, че Ирак е много важна държава за САЩ и те никога няма да позволят на иранците да превземат целия Ирак: "Защото иранците точно това се опитваха да направят - един преврат в Ирак, а там от 3 месеца има въстание срещу Иран и ролята му в Ирак".

По думите му Иран е на ясно, че трябва да избира между две опции - да намери заместник на Солеймани, който да има същия капацитет, но това ще отнеме много време. Втората опция е да се преговаря със САЩ. 

Интервютата на Силвия Великова с Асен Асенов и Даниел Стефанов и Мохамед Халаф в "Преди всички" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21