Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на НСО: Спирането на тока в залата с медсестрите бе тактически ход

Директорът на Националната служба за охрана Красимир Станчев
Снимка: БТА

Директорът на Националната служба за охрана Красимир Станчев заяви, че спирането на електричеството през нощта в окупираната от протестиращите медицински специалисти зала в бившия партиен дом, който сега се използва от парламента, е било "тактически ход".

Той обясни действията на своите служители, опитали да изведат жените от сградата на бившия партиен дом, с желанието да бъде осигурена безопасността им. 

"Сега искам да ви кажа, че едната от дамите още в осем и нещо, като влязох, ме предупреди да не се приближавам към нея, тъй като щяла да скочи през прозореца – вечерта. Така че тя си беше изявила това желание да скача през прозореца. След това към четири часа загасихме тока, тогава наистина излязоха отвън. След като започнаха вашите репортажи и чух всичко, което като опасение изказвахте, че е рисков този момент, аз ги помолих да влязат вътре, след което, разбира се, направихме това, което се случи... Почти 12 часа се опитахме по всякакъв начин - аз ви казвам за какво предприехме това действие и вие после видяхте, че стоим вътре и си говорим с тях. Нищо повече не съм искал. Просто исках да не се качват по прозорците, исках да ги обезпечим", каза Станчев.

Красимир Станчев коментира, че случилото се с трите сестри в сградата на парламента тази нощ е безпрецедентен акт, който той образно сравни с терористичен акт или отвличане. Търсил е помощ от МВР, не каза защо смята, че тя не е била достатъчно адекватна, единственото, което спомена е, че е очаквал да бъдат изпратени по-качествени психолози за водене на преговори.

Според него насилие не е имало. Анализ на грешките предстои, включително и на собственото поведение, но в момента в афект не може да направи този анализ.

Това, което предстои сега и то е важно, е да бъдат помолени медицинските сестри да напуснат сградата на парламента - първо в диалог, ако не - вариантите са да бъдат накарани, което, както обясни Красимир Станчев, означава да бъдат извадени от служители на Националната служба за охрана и  предадени на полицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32