Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска: Имах нужда от такова застопоряване и прибиране вкъщи

Благодарна съм на всичко, което се случва, душата ми имаше нужда от спокойствие, сподели тя

Снимка: личен архив

"Благодарна съм на всичко това, което се случва, защото душата ми имаше нужда от светлина и спокойствие". Това каза в Празничния блок на БНР оперната прима Александрина Пендачанска, която в този момент трябваше да да играе "Саломе" в Токио, но заради пандемията от коронавируса е в дома си в София. Тя сподели още:

"Много съм добре, щастлива съм. Благодатно беше всичко това. Имах нужда от едно такова застопоряване и прибиране вкъщи. Не съм си била у дома за толкова дълго време от години наред".

личен архив

Оперната прима призна, че ненавижда пътуванията и сподели, че не страда от това, че не е на път, но най-много ѝ липсва енергията от контакта с публиката, както и самото пеене:

"Вкъщи всеки ден пея, имам нужда. Така или иначе ние имаме една енергия вътре в себе си, която носим - всеки един, който се занимава с каквато и да е творческа професия. Но и не само за творческите професии, обезсмисля се битието на човек, който не работи, който не се чувства полезен. В това време е трудно да намерим работа, която да ни удовлетворява и да изпълва сърцата ни с чувство за полезност, но е важно да я намираме".

Александрина Пендачанска беше категорична, че не се чувства подтисната и успява да осмисли времето си, като всеки ден работи, пее, учи:

"Намирам си какво да правя. Научих се да правя сладки. Никога в живота си не съм правила сладки. В този един месец се научих да ги правя и душата ми се радва, че придобих едно ново умение. Опитвам се да върша нещо полезно, нещо, което ме кара да се чувствам удовлетворена всеки ден".

Според нея във времето на изолация и извънредно положение е изключително важно да опазим културата и изкуството:

"Само ако се замислим какво всеки от нас прави най-много в тези дни, в които си стоим по домовете. Или ще четем книга, или ще гледаме филм, или ще слушаме музика - това са дейностите, които ни спасяват в тези моменти, които биха могли да бъдат истински зловещи. Ако нямахме в този момент достъп до култура и изкуство, ако нямахме библиотеките в домовете си и телевизорите, на които да гледаме някой филм - всичко това, което ни спасява е изкуството и културата. Разбирате ли колко важни са те за оцеляването на човешкия дух и човешката душа. Всичко друго ще отмине".

По думите на Пендачанска кризата няма да е лека, но производствата и икономиките ще се възстановят, макар и бавно, но не трябва да допуснем да се лишим и да убием душевността, културата и изкуството

"Ако не сме в състояние да оставим на децата си това, което ние имаме привилегията да ползваме като наследници на една голяма, истинска и красива цивилизация. Трябва да я съхраним. В момента става въпрос за оцеляване на нашата цивилизация и нямаме право, никакво право нямаме да я унищожим, след като е достигнала до нас в тази своя прелест. ...  В днешния ден на Възкресение е важно да помислим и да си пожелаем да възкръсне и да възкресим изкуствата и културата и всичко това, което в момента страда и има опасност да бъде убито и да умре. Нямаме право да позволяваме това".

Оперната прима пожела да възкресим най-доброто в нас.

"В криза излиза най-доброто и най-лошото от хората. Пандемията засегна всички прослойки на човешкото население в четирите краища на света. Ако това не ни отрезви, няма какво. Убедена съм, че в световен мащаб светлината и по-доброто ще победят", каза в заключение тя. 

Интервюто на Светлана Дичева с Александрина Пендачанска в Празничния блок можете да чуете от звуковия файл.

личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11