Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова:

Първият казус в доклада на "Репортери без граници" е спирането на сигнала на "Хоризонт"

Най-страшното ще е, ако оцеляването надделее над свободата, смята журналистката

Весислава Антонова
Снимка: БНТ

"Първият казус, с който България присъства в доклада на "Репортери без граници", е спирането на сигнала на "Хоризонт" и свалянето от ефира на БНР на опитния, както пише в доклада, журналист Силвия Великова, което показва липса на независимост в обществените медии, и захват, който някои политически лидери имат над редакционната независимост точно на тези обществени медии". Това коментира пред БНР журналистката Весислава Антонова, която от години отразява медийната среда в страната, във връзка с информацията, че България остава на 111-о място по свобода на словото в света за трети пореден път в годишната класация на "Репортери без граници". По думите ѝ страната ни е на последното място в ЕС, но и в Европа, в компанията на Турция, Русия и Беларус. 

Антонова уточни, че в рамките на миналата година представители на "Репортери без граници" са имали две ключови срещи в България - с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов:

"Пред журналисти, още тогава - след двете срещи, те бяха направили много лоши оценки. Дори след срещата си с президента Радев казаха, че България е в ситуация на медийна гражданска война". Тя припомни, че след срещата с премиера Бойко Борисов дори се заговори за създаване на стратегия, която да подобри състоянието на медиите в България:

"Правителството пое ангажимент да бъде изработена такава стратегия. Тя беше възложена на министерството, което на практика следи медиите в страната - това е Министерството на културата. Има дирекция, която се занимава с два много важни въпроса - работи върху въвеждането на текстове в българския медиен закон на новата аудио-визуална медийна директива, до есента България като страна от ЕС трябва да е въвела тези промени. Работи и по един още по-важен въпрос - промените в Закона за радиото и телевизията, които са свързани именно с промяна във финансирането и в модела на управление на БНР и БНТ". 

Журналистката обясни, че в краткото представяне на доклада за свободата на словото на "Репортери без граници" се посочва още напускането на журналистите Миролюба Бенатова и Генка Шикерова от Нова телевизия, като в документа се посочва, че има напускане на редица журналисти от тази медия, след като братята Домусчиеви са я придобили.

"Посочва се и назначаването на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ, което според доклада на "Репортери без граници" е довело промяна на редакционната политика, която е станала видимо проправителствена. Споменава се и корупцията и съдружието между медии, политици и олигарси. Много често в този контекст като явление се посочва името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Име, което символизира тази тенденция - пише в доклада", коментира още Весислава Антонова.

Тя обясни, че методологията на изготвянето на доклада на "Репортери без граници" е чрез работа с представители на местните медии, които ѝ помагат в попълването на специални анкетни карти, в които има редица ключове въпроси, показващи какво е състоянието на свободата на медиите и на професията в дадената държава:

"Така че тази ниска оценка, е реакция на общността. Проблемът обаче е, че тя е само на професионалната медийна общност. Очевидно тези, които правят законите и от които зависи нещо да се промени, не променят. Защото в доклада се отчита засилването на юридическия натиск към независимите медии". Журналистката уточни, че това показва, че не само изпълнителната власт, но и съдебната се включва в битката за влияние в медиите:

"Посочват се натиски от страна на прокуратурата върху определени медии. Започват проверки в медиите, от които после ние не знаем какъв е резултатът, и това е проблемът".

По думите ѝ много наблюдатели на медийния пазар са очаквали тази година страната ни дори да е на 113-о място в класацията.

В контекста на пандемията от коронавируса Весислава Антонова коментира, че в доклада на "Репортери без граници" се акцентира, че следващите 10 години ще бъдат решаващи за журналистиката и изобщо за журналистическата професия в световен мащаб:

"Те посочват елементите на тази криза, която ще е геополитическа, технологична, икономическа, на доверието и на демокрацията. Икономическата криза е изключително важна, защото на медиите по света, не само в България, вече им се налага да вземат непопулярни мерки. Те са на практика без приходи поради модела си на издръжка - основно пред реклами, които сега са спрели. Затова медиите намаляват екипи, освобождават журналисти и намаляват заплати".

Според журналистката най-страшното и най-неприятното нещо ще е, ако компромисът и оцеляването надделеят над свободата - свободата на изразяването, свободата на мнение, свободната воля да бъдеш критичен към властта. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Весислава Антонова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24