Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Изключително труден сезон очакват ресторантьорите в България

Ресторантьор: Намаляването на ДДС е най-бързата мярка, която ще стигне и до най-малките в бранша

Желязко Каракашев
Снимка: Личен архив

Изключително труден сезон очакват ресторантьорите в България. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна. Той разработва проекта „Черноморска кухня“, чиято цел е да създаде и наложи нова марка. Каракашев е завършил Висшето хотелиерско училище в Цюрих и е преподавател в Икономическия университет във Варна. 

Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите са тези за работни заплати и осигуровки и тъй като за тях не се възстановява ДДС, свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка.

Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18".

Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти.

"В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици". 

По думите на Желязко Каракашев ресторантьорството е много трудоемък бизнес

"Голям процент от разходите се плащат за работна заплата. ДДС е като данък и върху работната заплата, т.е. върху разходите като работната заплата - за тези разходи от една страна имаш разходи за осигуровки, за работна заплата, за отпуски. И върху това нещо плащаш и ДДС. Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите".

Той обясни в предаването "12+4", че в Германия ставката за ресторантите не е била диференцирана, но след кризата с пандемията първата мярка е била да се намали ДДС от 19% на 7%.

Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите:

"Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб".

Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба:

"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".

Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с "елементарно изваждане на 11%", защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни: 

"Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко". 

Интервюто на Мила Младенова с Желязко Каракашев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военнослужещи от ливанската армия

Ливанската армия ще разоръжи напълно "Хизбула"

Ливанската армия ще разоръжи напълно "Хизбула" близо до границата с Израел в рамките на три месеца, съобщи външният министър Юсеф Раджи пред агенция "Франс прес". Раджи е заявил, че началникът на армията Родолф Хайкал миналата седмица е представил на правителството петстепенен план за съсредоточаване на оръжията единствено в ръцете на ливанската държава...

публикувано на 09.09.25 в 15:17

Венелина Попова: Ще стигнем до съда в Страсбург, за да се даде урок на самозабравили се величия

Кметът на Гълъбово Николай Тонев реши да ме накаже за дързостта да задавам въпроси , но отговори на въпросите нямам .  Това каза пред БНР журналистката Венелина Попова, бивш кореспондент на БНР в Стара Загора, като уточни, че зададените от нея въпроси са по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). "Той толкова се е вманиачил в тази си..

публикувано на 09.09.25 в 15:13

Във Велико Търново 63-годишна жена е с фрактура след сблъсък на тротинетката ѝ с лека кола

63-годишна жена пострада сериозно при инцидент между управляваната от нея електрическа тротинетка и лек автомобил във Велико Търново.  Катастрофата с електрическата тротинетка става около 13 часа на натоварената ул. "Краков" във Велико Търново на кръстовището между голям хипермаркет, училище и университетски корпус. Лекият автомобил излиза от..

публикувано на 09.09.25 в 14:41
Д-р Ивайло Симеонов

Д-р Ивайло Симеонов: Способността да се забавляваш е основен балансиращ фактор на стреса

Способността да се забавляваш е основен балансиращ фактор на стреса. Това обясни пред БНР д-р Ивайло Симеонов, лекар и психотерапевт. Той ще бъде сред лекторите на събитието "Под напрежение: Науката за стреса, дистреса и дисциплината". Д-р Симеонов съчетава корпоративната експертиза с дълбокото разбиране за човешката психика. Той работи в..

публикувано на 09.09.25 в 14:10

Етиопия официално откри най-голямата ВЕЦ в Африка

Етиопия официално откри най-голямата водноелектрическа централа в Африка - проект, който ще осигури енергия на милиони етиопци, но същевременно задълбочава напрежението с Египет. Етиопия, която е втората по население страна в Африка с над 120 милиона души, разглежда язовира на стойност 5 милиарда долара, изграден на приток на река Нил, като..

публикувано на 09.09.25 в 14:01
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Ще подкрепим вота на недоверие, но не сме поканени за вносители

Ще подкрепим вота на недоверие, както подкрепяме и протестите по справедливи каузи. Това заяви пред БНР лидерът на "Величие" Ивелин Михайлов, като подчерта, че не са поканени да се включат във внасянето му от инициаторите на вота от ПП-ДБ, МЕЧ и АПС. " Ще гласуваме в зала за вота на недоверие и се надяваме да стане някакво чудо, че да вземе да..

публикувано на 09.09.25 в 13:56

НОИ: В София и Варна средното обезщетение за безработица е над 1000 лева

Обезщетението за безработица в София-град е по-високо от минималната работна заплата за страната. То е средно 1133 лева и е най-високото за цялата страна - това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт. Хората без препитание във Видин са с близо два пъти по-ниско средно обезщетение в сравнение със столицата - 661 лева.  По..

публикувано на 09.09.25 в 13:52