Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В лабиринта на минотавъра – домашно насилие и социална изолация

Снимка: БГНЕС

Онланй дискусия на тема „В лабиринта на минотавъра – домашно насилие и социална изолация“ ще се проведе тази вечер от 18.00 часа на живо на страницата на „Амнести интернешънъл“ във Фейсбук. Отговори на въпроси ще дава Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „Анимус“.

В предаването „Преди всички“ тя каза:

Вероятно ще участват хора с интерес по темата, да научат какво се прави обичайно, какви са трудностите, ако искаме да помогнем на някого. Преживелите домашно насилие едва ли ще говорят за това в публичен форум“.

Кръстанова подчерта, че търпимостта на жертвите е твърде голяма и мълчанието е знак за това:

„Ужасът от това да пострадат близките ти е най-големият и затова хората дълго отлагат търсенето на помощ... Телефоните не са най-добрата форма за свързване с жертвите вече, въпреки че имаме увеличение с 20% на телефонните обаждания, но те търсят друга форма заради изолацията – имейл, вайбър“. 

Катя Кръстанова поясни, че в българския закон няма разграничение на жертвите на домашно насилие - роднини до четвърта степен

„Това, което прави случаите при възрастните хора изключително отчайващи е, че те най-често са малтретирани от порасналите си деца и някои предпочитат да пострадат тежко, дори да умрат, но да не застанат срещу децата си, търсейки помощ или споделяйки с близки“. 

Интервюто с Катя Кръстанова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Огнян Димов: Трябва да разграничаваме насилието от агресията

"Трябва да разграничаваме насилието от агресията. Насилието е конкретният акт на агресия, а агресията е това, което се случва в нас".  Това каза пред БНР психоаналитикът д-р Огнян Димов, автор на книгата "Агресията в семейството: Пътищата за..

публикувано на 05.06.20 в 15:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН..

публикувано на 19.09.24 в 10:26