Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично

Божков е пример за непубличен човек през последните 30 години, каза политологът

Снимка: БГНЕС

"Божков би могъл да участва в политиката, но едва ли лично - като политически лидер, а би подкрепил или би създал политическа формация. Ако има пример за непубличен човек, който не обича да се появява публично, това е бизнесменът Васил Божков през последните 30 години поне. Той е дълбоко ешелониран и скрит". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Той анализира информациите и комиксите, които обвиняемият бизнесмен публикува във фейсбук профила си, като елементи от едно състезание между Божков и структурите на властта:

"И на изпълнителната власт, и на прокуратурата. Състезание кой кого ще надхитри. По какъв начин ще могат да се изиграят аргументите на едната и на другата страна - като в публична партия покер".

По думите на доц. Минчев "малките порции" с информация, които изнася намиращият се в Дубай бизнесмен, не са травмиращи за властимащите, но показват, че той може да отиде и по-далеч:

"Въпросът е кой ще надиграе другата страна с тези блъфове, защото ако Божков извади по-сериозни аргументи или компромати?". Политологът коментира, че характерното за компромата е, че може да се извади само веднъж. 

Прогнозата на доц. Огнян Минчев за политическото бъдеще в България е по-вероятно да няма предстоящи избори, но той добави, че ако се появи криза, която "да размести картите достатъчно драматично", тази прогноза може и да се окаже невалидна.

В предаването "Нещо повече" политологът коментира протестите в САЩ и Европа, породени от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арестуването му в Минеаполис.

"Има три предпоставки за продължителността и драматизма на събитията. Първата е изключително напрегнатите отношения между двата политически лагера в САЩ - на републиканците на Тръмп и на демократите, който в годините на управление на Доналд Тръмп е във все по-леви позиции. Това е не само политическа поляризация, това е културна поляризация - сблъсък на ценностни системи, на идейни представи за устройството на самата държава"

По думите му вторият фактор е епидемията от Covid-19 и високата безработица в Америка.

"Третата предпоставка е свързана с това, че предходните расови вълнения, каквито на 10 години по веднъж, са локални и по една седмица, не по-продължителни. Сега са масови, национални и продължителни в САЩ, а се преместиха и в Европа. Това е благодарение на една много добра организация на протестиращите". Той посочи "Антифа" и "Черният живот има значение" като национални мрежи, които имат съществен принос в организирането на тези протести. 

"Очевидно се е намерил и някой, който да финансира протестите", добави политологът.

Цялото интервю на Людмила Железова с доц. Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хиляди се простиха с Джордж Флойд в Хюстън

Хиляди отдадоха последна почит на убития при полицейски арест афромериканец Джордж Флойд. Последната траурна церемония преди погребението му днес в родния му град Хюстън се проведе на фона на съдебно заседание, с което беше определена гаранция от 1..

обновено на 09.06.20 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51