Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Даниела Костадинова: Лекарите в Силистра очакват подкрепата на обществото

Те ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие

МБАЛ Силистра
Снимка: МБАЛ Силистра

"Лекарите очакват да видят подкрепата и уважението от обществото, а не тази агресия, нападки и заплахи, които получиха за денонощната си работа в спешното отделение на болницата". Това каза пред БНР д-р Даниела Костадинова - директор на Многопрофилната болницата в Силистра, във връзка с решението на лекарите в спешното отделение на лечебното заведение да подадат колективна оставка заради случай на насочената и постоянна агресия на пациентите и близките им срещу медиците. Тя уточни, че лекарите ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневното предизвестие:

"Това е допълнителен труд, който те полагат чрез дежурства в спешното отделение, защото всички те са специализанти в различни отделения на нашата болница, където е основният им трудов договор".

В предаването "Преди всички" д-р Костадинова уточни, че са проведени вече няколко срещи с подалите оставка лекари и в четвъртък предстои нова среща, на която ще присъства и районен прокурор и председателят на Общинския съвет:

"Хора, които имат управленски функции, за да ни помогнат да ги убедим да продължат работа и след 15-те дни предизвестие. Аз нямам административни правомощия - като директор на болницата, да ги принудя да полагат допълнителен труд", обясни д-р Даниела Костадинова и добави, че случаите на агресия към лекари са много чести.

Д-р Костадинова коментира липсата на наказания на хората, посегнали на лекари, и предложи да им бъде налагано да полагат общественополезен труд в лечебното заведение, в което са проявили агресия спрямо медици.

Цялото интервю на Веселина Миланова с д-р Даниела Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МБАЛ Силистра

Обиди към лекари от Спешното в МБАЛ-Силистра

Пореден случай на саморазправа с лекари - този път от спешния център на МБАЛ в Силистра. Дежурният екип е обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите...

публикувано на 18.06.20 в 15:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година...

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00