Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Латино момиче"- лятното предизвикателство на "Диана Експрес" за 2020 година

В последните няколко години групата "Диана Експрес" традиционно издаваше сингъл с две нови песни, но тази година заради пандемията от коронавируса, новата песен е само една- "Латино момиче". Автор на музиката и текста е композиторът Митко Щерев. Това е първата песен в латино стил за "Диана Експрес" и е едно намигване към всички, които харесват този музикален стил. Митко Щерев е голям почитател на световноизвестния американски рок китарист Карлос Сантана и иска песента му да се доближи масимално до неговия маниер на изпълнение. Затова кани китариста Цветан Недялков, който перфектно изпълнява китарното соло в стил Сантана. След силната 2019 година с мащабни концерти в България и изяви в Израел и Австрия, "Диана Експрес" забави темпото през 2020. Участията са ограничени заради коронавирусната пандемия, но  композиторът Митко Щерев използва ситуацията, за да направи допълнено издание на биографичната си книга "Забравих си часовника на пианото". Пише и още една книга и подготвя аранжиментите за големия концерт, с който ще отбележи 75 си рожден ден следващата година. Чуйте какво още разказа Митко Щерев в предаването "Бъди какъвто си".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56