Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато прагът на дома се превръща в стена

В градовете живеем сред непознати, а в обезлюдените села се настанява самота

Хана Стивънс и Уил Бъкингам
Снимка: Фейсбук

Уил Бъкингам е британски писател, създател на сайта windandbones.com. От около година живее в България и води курсове по творческо писане. По време на пандемията в софийската си квартира завършва книгата си „Здравей, чужденецо“.
„Книгата е за гостоприемството, за развиването на една култура на гостоприемството спрямо непознатите хора. Започнах да мисля по тези въпроси може би преди около две десетилетия, но завърших текста тук, в София, където живея и където редактирах окончателния вариант на ръкописа“, каза в предаването „Графити по въздуха“ по „Хоризонт“ Уил Бъкингам.

“По същество човешката природа е една и съща. Бях далеч от къщи и срещнах много приятни хора. Пътувах много из Пакистан, за което разказвам в книгата, както и в Индонезия. Това човешко доброжелателство не си е отишло. Да, има големи социални промени, например електронната комуникация, което означава, че можем да поддържаме връзка с хора на големи разстояния, разрастващата се урбанизация и социалните промени, за да се справим с това. Текат много дискусии за този тип промени. В съвременния свят, в който повечето хора живеят в градовете, повечето от нас са обградени от непознати хора".

За това как се пише книга за отношенията към непознатите хора и чужденците по време на пандемия, писателят разказва:

„Първата чернова беше написана миналото лято, преди да започне пандемията от Covid 19 в китайския град Ухан. Когато работих върху последната редакция, бях в София, затворен между стените на апартамента, осъзнавайки, че това е ситуация, която ще продължи известно време и това коренно ще трансформира обществото ни. Така че в последната редакция писах много за коронавируса, за нарасналия страх от непознатите хора, когато ги срещнем на улицата и за усещането за риск за здравето, когато човек се намира сред тълпа. Освен това прагът на дома се превръща в стена – не искаме хора да ни посещават, избягваме да каним приятели на вечеря, така че домовете ни стават по-самотни и изолирани".

В България писателят събира любопитни истории от съвременността и се потапя в българския фолклор, който дава много храна за размисъл по темата:

„Има доста истории, включени в книгата от България. Има истории за карантината. Има една чудесна история, която един приятел от Омуртаг ми разказа. Тя е за един човек, който посрещал гости – не искам да развалям историята, като я разкажа, но ще ви дам някаква идея за какво става въпрос – един човек от едно селце постоянно посрещал гости. Някои от гостите, когато си тръгвали, били изпращани от семейството, което им махало дружелюбно с ръка, други обаче били изпращани, като домакините ги налагали с голяма тояга. И  съселяните на този човек си задавали въпроса защо така различно са изпращани гостите. Тази история е всъщност приказка, която ми разказа Хасан Якуб Хасан. Така че включих подобни истории и фолклор."

Авторът на „Здравей, чужденецо“ посочва още, че в книгата се разказва за самотата в градовете и за това че живеем сред непознати хора в градовете, а селата остават обезлюдени и така самотата се настанява и в селските райони. В книгата са включени истории от селата край Видин.

"Проблемът при срещата с непознати хора е, че винаги съществува несигурност, никога не знаеш с кого си имаш работа и е съвсем естествено да се появи някаква степен на тревожност и неудобство, когато човек се срещне с непознатото. Не мисля, че е възможно да се спасим от това.

Но има много неща, които можем да направим, за да култивираме онова, което в книгата наричам филоксения – от гръцки, гостоприемство – или уважение и признателност към непознатите, към чужденците – за да се противопоставим на ксенофобията или страха от непознатите“, завършва авторът.

Книгата ще бъде издадена на английски, на немски и на корейски. Авторът се надява да бъде издадена и на български.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55