Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов: Само един от 10 българи знае, че е заразен с хепатит

Необходима е Национална програма за осигуряване на скрининг, смята Силвана Лесидренска от Сдружение ХепАктив

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. В България страдащите от хепатит В са около 210 000, а пациентите с хепатит С са над 80 000. Болестта е напълно лечима, ако бъде установена навреме. У нас все още не е въведен масов скрининг за ранна диагностика на вирусните хепатити.

„Липса на апетит, подуване на корема, тежест в областта на черния дроб, гадене и повръщане, пожълтяване на очите и кожата - това са само част от симптомите на вирусния хепатит В и С, които обаче се появяват години след заразяването, когато черният дроб вече е сериозно увреден“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ началникът на центъра по вирусни хепатити в столичната болница „Св. Иван Рилски" проф. Красимир Антонов.

„Самият вирус, навлизайки в човешкото тяло, трябва да минат 20 години, за да се получи сериозно увреждане на черния дроб. На практика, човек си носи вируса, без да знае, че е носител“.
Рутинните кръвни изследвания на чернодробни ензими не хващат вируса. Диагностиката става само с тест за хепатит. Ако вече сте се заразили, усложненията могат да бъдат сериозни, предупреждава проф. Антонов. „Хепатитът е за съжаление вирус, който може да предизвика рак на черния дроб.“

Хиляди българи са заразени с хепатит, но само 1 от 10 знае за това. Всъщност не възможностите за диагностика и лечение, а откриването на пациентите е най-големият проблем:

„Имаме лекарства, имаме центрове, но за съжаление броят на лекуваните пациенти е много под този, който трябва да имаме“, смята проф. Антонов.

Причината за този дисбаланс е в липсата на държавна политика по темата. Още в края на миналата година трябваше да бъде готова Националната програма за контрол и превенция на вирусните хепатити, но документът още отлежава някъде в здравното министерство, каза председателят на Сдружение на пациенти с хепатит "ХепАктив" Силвана Лесидренска:

„Това е една програма, която цели да регулира мерките за справяне с вирусния хепатит. 2016 година Световната здравна организация издаде насоки за елиминация на вирусния хепатит до 2030 година, а до момента България не е направила нищо съществено в тази посока. Надеждите ни са, че тази Национална програма ще намери механизмите за осигуряване на масов скрининг“.

Според Лесидренска пациентите у нас са принудени да преодоляват редица препятствия - от затруднен достъп до специалисти и чакане по опашки до липса на живото-поддържащи медикаменти. А в условията на епидемия от коронавирус тези проблеми сериозно усложняват положението на хората:

„Поради административни недомислици се ограничи лечението на пациентите, можеше по електронен път да се случват нещата и пациентът само да си взема лекарствата“.

В малките населени места пациентите имат проблеми с липсата на информация за болестта и диагностиката дори и сред личните лекари.

Лесидренска дава за пример и това, че ненужно се хоспитализират за изследвания пациените, за да им бъдат безплатни лекарствата по Здравна каса. Но това поставя под риск да се заразят с коронавирус, обясняват специалистите.

В очакване на Националната програма за контрол и превенция на хепатита от Сдружение "ХепАктив" организират поредната кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С.

Изследвания се правят всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа в CheckPoint София на ул. "Цар Самуил" 111 и без предварително записване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолози и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва  на..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53