Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: Няма обществен дебат какво ще допринесат машините за честно гласуване

Снимка: БГНЕС

"Никога не е направен общественият дебат за това какво биха допринесли машините в посока честност на гласуването". Това каза пред БНР Румяна Дечева - председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. По думите ѝ не е коректно сравняването колко струва гласуването с бюлетини и с машини, защото машинният вот е по-скъп и излиза, че се разхищават публични средства.

"Сферата на машините за гласуване не са терен, на който много хора се боричкат, това са много малко хора с много тясна експертиза. Затова няма дълбоко разбиране какво трябва да се направи, за да се появят машините в изборните секции", посочи тя. Според нея досега липсва работа с машини - два, три, пет вида, колкото има, и тестване с гласоподаватели, същите които после ще отидат да гласуват с машините, за да се види колко време ще отнеме гласуването с тези машини и да се прецени колко машини са необходими.

"Това трябва да се направи преди да се тръгне към поръчка за машини. Това е техническо задание, но то може да се обърне срещу всеки, който го организира, поради непознаването на процеса. Струва ми се, че никой не иска да се захване с това", обясни тя.

В предаването "12+4" Дечева коментира, че след предишните избори не е имало задължение към ЦИК и СИК да направят анализ на машинното гласуване:

"Членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са подбрани от партиите, не посещават обученията и според техническата им грамотност и интелигентност се препоръчва на избирателите машинно гласуване".

Интервюто на Диана Янкулова с Румяна Дечева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Симеон Славчев, МИР: Намираме се в 12 без 1 за машинното гласуване

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред "Хоризонт" лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев. Днес от 10 часа..

обновено на 12.08.20 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха..

публикувано на 12.09.24 в 15:43

ЕЦБ понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%

Европейската централна банка понижи депозитната си лихва с 25 базисни пункта до 3,5%, като това е второто намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация...

публикувано на 12.09.24 в 15:26
Кметът на Варна Благомир Коцев

Частично бедствено положение във варненския район "Приморски"

Частично бедствено положение е обявено във варненския район "Приморски" след проливните дъждове и нанесените значителни щети. След заседание на кризисния щаб в общината кметът на града Благомир Коцев съобщи, че най-сериозни са пораженията в квартал "Виница"..

публикувано на 12.09.24 в 15:25

Патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящ се храм в столичния ж.к. "Люлин"

Негово Светейшество патриарх Даниил извърши водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий - Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс в страната има само един храм, който трудно може да отговори на..

публикувано на 12.09.24 в 15:24

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома"

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома". Отличието се дава на ученици с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование. В номинациите участват и онези с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и..

публикувано на 12.09.24 в 14:59
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Първа разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.   Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер..

публикувано на 12.09.24 в 14:59

ЕК коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждите агенти

"Комисията осъжда всякакви ограничения на демократичните ценности и основни свободи като свободата на изразяване, на сдружаване и правото на участие в обществения живот". Така говорителката на Еврокомисията Йордис Фероли коментира внесения от..

публикувано на 12.09.24 в 14:46