Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Калайджиева: Целите на ЕС постепенно се промениха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Целите и ценностите на Европейския съюз постепенно се промениха. От една организация, създадена с икономическа цел и в защита на икономическите интереси на страните членки, Европейският съюз премина все по-дълбоко в основните ценности на демокрацията", каза Здравка Калайджиева пред БНР, съдия в Европейския съд по правата на човека в периода 2008-2015 година.

Не можем да пропускаме факта, че 1992 г., когато се присъединихме към Съвета на Европа, досега демократичността на България и особено независимостта на нейната съдебна система все още са под наблюдението на Съвета на Европа, така и на ЕС. От периода на преговорите за членство в Европейския съюз и досега, и преговорният процес, и Механизмът за наблюдение и проверка протекоха при липса на критерии от страна на Европейският съюз и съответна неефективност в отчитане на резултатите и напредъка на България и на Румъния

"В България обаче становищата на органите на Съвета на Европа често официално се считат за препоръчителни и консултативни, няма предвидени санкции за пренебрегването им, защото присъединяването към Съвета на Европа и неговите органи е доброволно, а неспазването им предполага мобилизация на срама пред останалите държави, но не и непременно тежки санкции", допълни Калайджиева в предаването "Нещо повече".

„За разлика от Съвета на Европа Европейският съюз е и източник и на финансова и икономическа подкрепа и през последните години се наблюдава открито сближаване на мненията и критерии на тези две регионални организации, за да може да се приеме, че действително България е една демократична държава, която уважава върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, бори се корупцията“, каза още Здравка Калайджиева.

И допълни, че е повече от европейските политици са наясно, че техните данъкоплатци държат на онези принципи, с които са свикнали като естествена част от живота си – отчетност на всички носители на властта – в някои страни за всяка стотинка, разходвана от властта, се търси отчет, търси се разделение на властите. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава

За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка и предстои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността..

публикувано на 30.09.20 в 14:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Специализирана акция на полицията срещу изборната търговия в Русе

40 души са проверени в днешната специализирана акция на полицията в Русе срещу изборната търговия. Задържани са двама души и са установени други двама, обявени за издирване. По време на днешната специализирана акция на полицията в Русе са..

публикувано на 09.10.24 в 16:46
Драматично-кукления театър-Силистра

Разликата в субсидията между театър в Силистра и в София е от 200 до 300 %

Драматично-кукления театър в Силистра започна новия си 83-ти творчески сезон, с равносметка за предходния – 20 хиляди зрители, изиграни повече от 270 представления и над 150 000 лева собствени приходи. В списъка има и четири премиерни драматични..

публикувано на 09.10.24 в 16:46

33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител

В Плевен 33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража“. След получени данни за трафик на хора на място отива окръжният..

публикувано на 09.10.24 в 16:41

Водач на листа в Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича...

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Отбор от Кюстендил спечели състезанието "Млад огнеборец" и купата "Юлиян Манзаров“

Отрядът на Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил спечели първото място и преходната купа "Юлиян Манзаров“ на традиционния национален турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“, който се провежда от 19..

публикувано на 09.10.24 в 16:06