Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан „ще воюва, докато арменците не напуснат земите му“

Разпространена от арменското министерство на отбраната снимка с останки от самолет.
Снимка: БТА

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се закани да воюва, докато арменските сили не напуснат спорния Нагорни Карабах в четвъртия ден от яростните боеве в региона, предаде Би Би Си.

„Имаме само едно условие: арменските въоръжени сили трябва да напуснат безусловно, изцяло и незабавно нашите земи“, заяви Алиев.

Над 100 са жертвите на най-тежките сблъсъци от години в района на Нагарни Карабах, който официално е част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Двете бивши съветски републики водеха война през 1988-1944 г. за територията. Въпреки че Армения подкрепя самопровъзгласилата се република, тя не я е признала официално.

Не е ясно и какво точно предизвика възобновяването на боевете, които са най-кръвопролитните от 1994 г., на фона на нарастващи страхове, че световни сили може да бъдат въвлечени в конфликта.

В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че е изключително обезпокоен от войнствените послания от страна на Турция, твърд съюзник на Азербайджан.

Турция от своя страна посочи, че е готова да помогне на Баку да си върне анклава.

Междувременно арменското министерство на отбраната публикува снимка на арменски Су-25, за който обяви, че е свален от турски Ф-16 във вторник. Анкара отхвърли твърдението като „евтина пропаганда“, а Азербайджан посочи, че Армения лъже.

В същото време боец заяви за Би Би Си, че е нает миналата седмица в Северна Сирия и изпратен през Турция да воюва в конфликта. От турското президентство обаче настояха, че тази информация е „абсолютно безпочвена“.

Русия междувременно предложи да бъде домакин на мирни преговори между Армения и Азербайджан.

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с колегите си от двете страни и е изразил готовността на Москва да посредничи за уреждане на конфликта помежду им.

От руското външно министерство заявиха, че в сраженията участват бойци от „незаконни въоръжени групировки“, „включително от Сирия и Либия“.

Това може не само да засили напрежението в зоната на конфликта, но да създаде дългосрочна заплаха за всички държави в региона, смятат в Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арменски доброволци се готвят да напуснат Ереван за Нагорни Карабах.

Президентът на Азербайджан и премиерът на Армения си отправиха обиди

В ефира на руската държавна телевизия президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян си отправиха взаимни обвинения за започването на бойните действия в Нагорни Карабах. Президентът Алиев и премиерът Пашинян се..

публикувано на 30.09.20 в 11:57
Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: Турция е в основата на ситуацията в Нагорни Карабах

„ Ситуацията в Нагорни Карабах сега е различна и в основата стои Турция, Ердоган и неговият план за изнасяне на конфликти извън страната. Турция се нуждае от външни кризи, за да може Ердоган да консолидира обществеността, която става все..

публикувано на 29.09.20 в 13:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му...

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма,..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на..

публикувано на 19.09.24 в 09:53