Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: След кризисните вече трябва да се мислят стратегически мерки

Няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява мярката 60/40 сега

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн. Очаква се социалните партньори да обсъдят проект за промени в правителственото постановление за мярката 60:40, насочена към запазване на заетостта, като се предвижда нейният срок да бъде удължен до края на годината. 

През първите месеци администрацията забуксува точно с тази мярка, сега машината вече е смазана и работи добре, смята икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

В Германия такава мярка е постоянно действаща, а по време на коронакризата бяха облекчени параметрите на държавната помощ. Там има постоянен механизъм за субсидиране на някои от предприятията при неблагоприятни условия, поясни той в предаването „Преди всички".

В някои страни, особено в по-развитите индустриални страни, тази мярка се разглеждаше като подкрепа на големи индустриални предприятия с идеята да се запази квалифицираната работна ръка в сектори, където дълги години се градят умения, изтъкна Лъчезар Богданов.

„Важни, стратегически, големи компании, на които се крепи индустрията на дадена страна. Там мерките се прилагат за по-малък брой компании, които са големи работодатели. Даже в някои страни изрично бяха изключени малките компании от тази мярка – те получиха друг вид помощ. В България възприехме подходът да е отворен за всички и неизбежно - когато е така, имаме десетки хиляди компании, които се възползваха. Имаше компании, които искаха за двама работника, за един, за трима суми по 200-300-500 лева. Всичко това е административен товар.“

Няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява тази мярка. Правителството вече се е ангажирало с 1 милиард таван за тази мярка, посочи Богданов.

„Освен това тя очевидно работи, очевидно запазва доход и работни места на хората в тези предприятия, така че беше очаквано, че до края на годината, а вероятно и в началото на 2021-а ще бъде още веднъж продължена. Имам предположение, че това ще бъде направено още веднъж за още три месеца“, коментира икономистът.

"Тази помощ е кризисна. Тя по своята философия цели да даде нещо като мост на бизнеса за един кратък период, в който има непредвидим външен тежък шок. Затворен е бизнесът, затворен е магазинът, или контрагентите в Италия, Германия, Франция са спрели работа за месец или два, няма никакви поръчки, всичко е блокирано. Не трябва да се разглежда като форма на устойчива политика за подкрепа на бизнеса и за подобряване на бизнес средата“, отбеляза още Лъчезар Богданов.

„Това преструктуриране на икономиката, за което всички говорят и в света, и в Европа, трябва да започне да се случва и ако държавата ще предприема някаква политика, по-добре да насочи мисленето си в тази посока. Не просто да крепим заетост във фирми, които са исторически насложени или компании в бизнеси, които ще бъдат трайно засегнати от промените в глобалната икономическа картина, а да се подпомогнат тези, които сега имат идея – да удвоят, утроят бизнеса си в следващите години. Това е помощ, насочена към бъдещето“, коментира Лъчезар Богданов пред БНР.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51