Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте употребата на електронни цигари сред младежите, момичетата пият почти колкото момчетата

Пада употребата на наркотици, значително е участието в лотарийни игри, сочи европейско изследване

Снимка: БГНЕС

Употребата на цигари намалява и у нас, и в Европа. България обаче продължава да държи първото място по ежедневна употреба на цигари. Това са част от резултатите от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Данните са от България и още 34 европейски страни. 

„Ако за Европа от 1999 година до 2019-а употребата е паднала с 14%, ежедневната, от 24%, което на практика значи всеки четвърти ученик, е докарана до 10%, което значи десети ученик, при нас тя е била почти всеки втори – 39% през 1999-а година, а сега е между всеки четвърти и всеки пети – 22%. С 12% пушачи, повече от двойно ги водим. В България има толерантно отношение към пушенето и употребата на алкохол от страна на възрастните“, поясни пред БНР експертът Анина Чилева от НЦОЗА.

Нараства употребата на електронни цигари. Над 40% от младежите в Европа са пушили някога електронни цигари, над 14% го правят ежедневно. Съществено е да се отбележи, че голяма част от младежите, които употребяват електронни цигари, никога не са започвали да пушат традиционните.

„Тютюнопушенето спира да бъде модерно. Не е cool вече – и в Америка, и в Европа, и в България. Въпросът е, че компаниите са хитроумни и успяха да намерят нови методи, с които практически да успяват да си продават изделията“, коментира Чилева.

Относно алкохола тя отбеляза, че не сме в челните места, но при тежката епизодична употреба („пет питиета едно след друго, обичайно в уикендите или в специални дни“), България е на 8-о място.

Момичетата в България пушат повече от момчетата, подчерта Чилева в предаването „Хоризонт до обед“. „И за съжаление се сближават трендовете за момичета и момчета – момичетата започват да пият почти толкова, колкото момчетата“. 

Спрямо изследването от 2015 година има значително намаляване на употребата на наркотици сред младежите. България е в средата на класацията по употреба на канабис. Значително е участието в лотарийни и хазартни игри. Нашите младежи средно по-малко влизат в социалните мрежи спрямо връстниците им в Европа.

Още за изследването можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24