Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Захариева и Бучковски говорят за различни неща

Двустранните ни отношения са в най-ниската си точка, подчерта той

Ивайло Калфин и Диана Янкулова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова

"Откакто е създадена Република Северна Македония, двустранните ни отношения са в най-ниската си точка". Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш евродепутат. Той допълни, че за това може да се съди по острия и много рядко срещан в дипломатическите среди тон, на който са написани декларациите на външни министерства на двете страни. "Такова нещо не се е случвало", подчерта Калфин.

Той определи като движение в добра посока назначаването на специален представител на Скопие, както и това, че Владо Бучковски е дошъл в София за срещи с управляващите, но беше категоричен, че:

"Като слушам изявленията на двамата (министърът на външните работи Екатерина Захариева и Владо Бучковски - б.р.), имам чувството, че говорят за различни неща".

Калфин подчерта, че преди да се реши въпросът, трябва да се формулира какъв е проблемът и тогава да се търсят пътища за решаването му, а двете страни не са го ясно формулирали:

"Ние казваме, че нямаме никакви претенции към идентичността - как ще си наричат езика в РСМ и правото им на самоопределение, а те казват, че точно това е нашето искане и нашият проблем. Кой е прав? Очевидно, че за да говорят различни неща, има някакво дълбока неразбиране кой какво иска. Това е проблемът".

По думите на Ивайло Калфин и България, и РСМ са се плъзнали през последните години "в една посока на националистическо говорене и показване на мускули, което няма нищо общо с отношенията между добри съседи".

Според него нито Владо Бучковски, нито някой в Скопие има очакване, че днес ще се реши този проблем, след като вчера (8 декември) наложихме окончателно вето на РСМ.

Калфин препоръча българската позиция по разширяването на ЕС към Западните Балкани да бъде проактивна, а не изчаквателна:

"Ние трябва да предлагаме решения".

Интервюто на Диана Янкулова с Ивайло Калфин в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР за Деня на независимостта

С празничен концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио започват честванията за Деня на независимостта. Довечера от 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет радиосимфониците с главен диригент Константин Илиевски ще представят сюита от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов и Третия цигулков концерт на Николо Паганини. Солист..

публикувано на 18.09.24 в 07:40

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с..

публикувано на 18.09.24 в 07:34

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ, загинали са двама души, съобщиха украинските въоръжени сили. През нощта Украйна изстреля..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове.  Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 07:22
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър, предаде Радио "Румъния". Обсъдени са теми, свързани с укрепването на възпиращата и отбранителната..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в..

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31