Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Велинова: Докосвам сърцата не само с красива мелодия, но и с думи

Джаз изпълнителката от Сиатъл вярва, че изкуството ни помага да оцелеем в трудни моменти

Гергана Велинова

„Моята българска Коледа е една смесена Коледа – не само българска, с родителите на моя мъж, които са от Хърватско, той пък е канадец. Събираме се от различни части на света и празнуваме. Семейно създаваме нова култура, която е смесена – американска, канадска, хърватска и българска.“ Това разказва пред БНР сънародничката ни Гергана Велинова, джаз изпълнителка, която живее в Сиатъл, САЩ.

Велинова определя настоящата година като една от най-тежките, които тя и семейството й са преживявали. „Това, което се опитваме да направим, е да се съсредоточим в това, което имаме да се радваме на това, което не сме загубили – здравето и духа ни.“

Помага ли музиката за преодоляване на изпитанията? „Знам, че каквото и да стане, мога да творя, дори да не бъда на сцената“, казва Гергана Велинова.

Винаги се опитвам да търся песни, които имат красиви стихове. Смятам, че е важно като певец да мога да докосвам сърцата на хората не само с красива мелодия, но и с думи, които да накарат човек да се усмихне или да се замисли за нещо, което е важно“, споделя тя.  

Според Гергана Велинова материалните неща идват и си отиват, но музиката, поезията, всеки вид изкуство е това, което ни помага да оцелеем в трудни моменти и което ще ни извади от тежките моменти, които тепърва предстоят.

Албумът й „December Wishing“ от 2014 г. е записан с музиканти от Сиатъл само за пет часа. Идеята била да запишат музика, както би звучала в приятен джаз клуб, без много повторения, за да го има моментът „на неперфектност, която дава тази красота на музиката, на джаза специално, заради импровизациите“.

Гергана Велинова е участвала във вокална група „Пим-пам“. Има и специална връзка с БНР.

„Националното радио за мен беше втори дом, когато бях малко дете. Моята майка през 70-те години е започнала работа в Радиото и е правила музикалната програма за вторниците. Моята връзка с Радиото е може би още от бебешки години. След това като певица дете в „Пим-пам“ често идвахме и записвахме различни песнички“, спомня си джаз изпълнителката.

Гергана Велинова е работила в Ню Йорк и Ванкувър, Канада. Живее в САЩ и Канада от 27 години, но признава, че връзката й с родината е все така силна.

„Не става по-леко, поне за мен. България страшно ми липсва. Липсва ми тази връзка със семейството, с приятелите, с роднините. Заминах по време, когато в България имаше много промени. /…/ България ми е дала едно детство, което не мога да си представя, че някъде другаде по света бих имала, прекрасно детство. Това са дълбоки връзки, които завинаги ще тая в душата си.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08