Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чък Шумър: Демократите ще имат мнозинство в Сената на САЩ

Лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите на САЩ Чък Шумър и Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър заяви в сряда, че Демократическата партия ще имат мнозинство в Сената на САЩ след проведения вчера балотаж в щата Джорджия. Според последни данни и двете овакантени сенаторски места в този щат бяха спечелени от кандидатите на Демократическата партия.

Коментарите на Шумър са факт, след като малко преди това демократа Джон Ософ обяви, че е победил републиканеца Дейвид Пърдю, който обаче все още не е признал своята загуба.

"Джорджия, благодаря ви толкова много за доверието, което ми оказахте. Имам честта да получа вашата подкрепа и доверие и ще се радвам да ви служа", каза още Джон Ософ.


По-рано днес стана ясно, че и Рафаел Уорнок от Демократическата партия е успял да победи на балотажа републиканката Кели Льофлер.

"Като лидер на мнозинството, новоизбраният президент Байдън и новоизбраният вицепрезидент Харис ще имат партньор, който е готов, желае и може да помогне за постигането на перспективен дневен ред и да предостави помощ и смела промяна на американския народ“, посочи Чък Шумър в специално изявление.

Той добави: "Твърде дълго необходимата помощ беше спирана или разводняван от ръководения от републиканците Сенат и от досегашния президент Тръмп“.

Така демократите са на път да спечелят и двете оспорвани места в Сената. Ако това се случи новоизбраният президент Джо Байдън ще може да разчита на Конгреса поне в следващите две години.

Поражение и на двама сенатори-републиканци - Кели Лофлър и Дейвид Пърдю ще означава пълен паритет между партиите в Сената, но при това положение решаващ ще е вотът на вицепрезидента Камала Харис.

Първа стана ясна развръзката от надпреварата между Лофлър и Рафаел Уорнък. Уорнък спечели с повече от 50 000 гласа. Другият кандидат на демократите - 33-годишният Джон Ософ, се обяви за победител, но преднината му пред Пърдю е под 20 000 гласа -- Това е по-малко от 0.5% процент от общо 4 500 000 подадени гласа и, съответно, дава право на изоставащия кандидат да поиска повторно преброяване на бюлетините.

Агенция Ройтерс определя вота в Джорджия като преломен за политиката в Джорджия и изобщо за американския Юг, поради безпрецедентно високото участие на чернокожите избиратели.

В предизборната кампания републиканците се опитаха - безуспешно - да привлекат белите жители на предградията като обрисуват Ософ и Уорнък като леви радикали.

За Асошиейтед прес вотът е преди всичко болезнен удар за президента Доналд Тръмп, който до последния момент води лично кампания в полза на двамата кандидати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да, България!": Главчев да гарантира, че "лейтенант" на Пеевски в МВР няма да бъде заменен с друг

"Настояваме кандидатът за служебен премиер да се съобрази с обществените очаквания и не просто да представи проект на състав на Министерски съвет, в който отсъства името на Калин Стоянов, а да гарантира, че няма един "лейтенант" на Пеевски в МВР да бъде заменен с друг". Това се посочва в официално прессъобщение на "Да, България!", след като..

публикувано на 22.08.24 в 15:31
Виктор Негреску

Румъния предлага Виктор Негреску за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи официално, че предлага евродепутата от Социалдемократическата партия и заместник-председател на Европейския парламент Виктор Негреску за еврокомисар. В Брюксел Чолаку се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която е обсъдил прилагането на Националния план за..

публикувано на 22.08.24 в 15:23

Гърците в района на Славянка внесоха в съда иск за разследване на причините за несправянето с пожара

Жителите на района до планината Славянка на границата с България внесоха иск във Върховния съд на Гърция, като настояват да бъде проведено разследване за причините за несправяне с пожара, който гори повече от месец. В мотивите се посочва, че по отношение на този пожар властите на всички нива - от кмета и областния управител, до шефа на..

публикувано на 22.08.24 в 15:17
Горица Грънчарова-Кожарева

Венелина Попова: С компромат за съпруга на Грънчарова Пеевски ѝ е напомнил за Калин Стоянов в кабинета

До петък вечерта името на Калин Стоянов не е било в папката на Горица Грънчарова като вътрешен министър в проектокабинета ѝ. Очевидно е станало нещо през уикенда? Това сподели Венелина Попова, разследващ журналист, в интервю пред БНР. "Според хора от системата, до петък вечер в нейната папка името на Калин Стоянов не е фигурирало..

публикувано на 22.08.24 в 14:53

МРРБ: Засушаването е основна причина за недостига на питейна вода

В изпълнение на разпоредените от служебния министър-председател Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се състоя среща между служебните министри на регионалното развитие и благоустройство инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър..

публикувано на 22.08.24 в 14:50
Кирил Петков

Кирил Петков: Нов човек на Пеевски в МВР или честни избори?

Основният въпрос, стоящ пред Димитър Главчев е, дали за шеф на МВР ще бъде назначен нов човек на Делян Пеевски или ще има честни предсрочни избори. Това коментира във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като по-рано днес досегашният служебен премиер получи втори мандат от президента Румен Радев за съставяне на нов кабинет. "Ако..

публикувано на 22.08.24 в 14:41