Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Джузепе Конте оцеля и в Сената на Италия

Джузепе Конте по време на вота на доверие за неговото правителство в Сената на Италия
Снимка: Ройтерс

Минути преди полунощ, Сената на Италия гласува вот на доверие на премиера Джузепе Конте, така както ден преди това направи и Камарата на депутатите. В Сената дебата продължи над  12 часа.

Италианският министър-председател Джузепе Конте спечели с малко вота на доверие в Сената на страната, което ще му позволи да остане на поста си, след като "Италия вива" на експремиера Матео Ренци напусна управляващата коалиция през миналата седмица в разгара на бушуващата коронавирусна пандемия.
   

Tой спечели вота със 156 "за" срещу 140 гласа "против" и 16 "въздържали се" в 321-местния Сенат на Италия. Това представлява по-малка разлика, отколкото се надяваха някои от съюзниците му, и далеч от 161 гласа, необходими за абсолютно мнозинство. Това означава, че мнозинството би било  недостатъчно за да може едно правителство да управлява

В края на вота стана недоразумение: на питане има ли още някой да гласува, нямаше отговор, но при произнасяне фразата, че вота е приключил се оказа, че има двама желаещи за това сенатори . След анализ на случилото се, те дадоха своя вот.

Важно се оказа, че от „Италия вива” се въздържаха, защото с нея гласовете на опозицията са повече от тези на управляващата коалиция. Означава заедно с резултата от вота, че мнозинството би било  недостатъчно за да може едно правителство да управлява.  Конте ще обсъди ситуацията с президента на страната Серджо Матарела, който държи далите му доверие да оформят политическа група в подкрепя на  правителството.

Страната беше изправена пред правителствена криза заради решението на бившия премиер Матео Ренци да изтегли малката си партия от управляващата коалиция. Мотивът му беше разногласия за разпределянето на еврофондовете за излизане от икономическата криза, причинена от пандемията.

Ако Джузепе Конте беше загубил и двете гласувания, трябваше да подаде оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ: Засушаването е основна причина за недостига на питейна вода

В изпълнение на разпоредените от служебния министър-председател Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се състоя среща между служебните министри на регионалното развитие и благоустройство инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър..

публикувано на 22.08.24 в 14:50
Кирил Петков

Кирил Петков: Нов човек на Пеевски в МВР или честни избори?

Основният въпрос, стоящ пред Димитър Главчев е, дали за шеф на МВР ще бъде назначен нов човек на Делян Пеевски или ще има честни предсрочни избори. Това коментира във Фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като по-рано днес досегашният служебен премиер получи втори мандат от президента Румен Радев за съставяне на нов кабинет. "Ако..

публикувано на 22.08.24 в 14:41
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Смяната на Калин Стоянов е предопределена, остава му да съхрани достойнството си

Смяната на Калин Стоянов е предопределена , изказа мнение пред БНР Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.  "Не знам кой му дава съвети да се държи по този начин, но този, който го съветва, не му мисли доброто. В този момент на него му остава да съхрани достойнството си . Това става единствено с подаване на оставка", коментира той...

публикувано на 22.08.24 в 14:33
Костадин Костадинов

"Възраждане": Важно е дали приближен на К.Стоянов или на Д.Пеевски ще оглави МВР

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че решаващо за новото служебно правителство е дали приближен на Калин Стоянов или на Делян Пеевски ще оглави МВР: "Защото видяхме през последните 10 дни безпрецедентни политически протести в системата на вътрешните работи. Дори да бъде махнат Калин Стоянов, с оглед на много тежките..

публикувано на 22.08.24 в 14:18

С тържествен ритуал и гражданско поклонение отбелязаха 147 години от освобождението на Ловеч

С тържествен военен ритуал и гражданско поклонение в Ловеч беше отбелязана  147-годишнина от Освобождението на града. В знак на признателност към героите, дали живота си за Освобождението на града и в памет на избитите ловчанлии, в църквата "Света Троица" бяха отслужени панихида и Благодарствен молебен, а пред всички паметници, издигнати в..

публикувано на 22.08.24 в 14:08
Атанас Зафиров

БСП няма да участва в разговори за "домовата книга" в този парламент

Ръководството на БСП обяви, че Калин Стоянов не може да бъде вътрешен министър. След заседание на Изпълнителното бюро на партията временният лидер на социалистите Атанас Зафиров коментира, че партията подкрепя действията на президента Румен Радев и исканата оставка на вътрешния министър. В следващото Народно събрание БСП ще предложи промяна на..

публикувано на 22.08.24 в 14:06
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Времето на Пеевски в българската политика приключва

Животът на Делян Пеевски в политиката на България и конкретно в ДПС приключи. ДПС ще се яви на изборите с автентичното Движение на Ахмед Доган, който се връща в оперативната политика. Това заяви независимият депутат, избран от листата на ДПС и от групата на Ахмед Доган, Валентин Тончев в интервю пред БНР. Той е категоричен, че на..

публикувано на 22.08.24 в 13:57