Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Страните с високи нива на корупция по-трудно управляват здравни кризи

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

България е все така без напредък в противодействието на корупциятана дъното сме за страните от Европейския съюз, страната ни е с 44 точки – на последно място в ЕС – защото всяка стойност под 50 показва систематичен проблем с опитите за справяне с корупцията.“ Това коментира в предаването „Преди всички“ Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ за последните данни на организацията за корупцията у нас през 2020 година по Международния индекс за възприятие на корупцията.

„Всички други страни са над този индекс от 50 точки, даже класацията се оглавява от страни със стойности 88, два пъти по-висок индекс от нашия, средният индекс за ЕС е 64, 66 за Западна Европа.

Тоест там има съвършено друго отношение институции - граждани – нещо, което у нас последната година е силно нарушено“, каза още Славов.

По думите му има интересна корелация – здравеопазване - корупция и демокрация - корупция, както и финансирането на здравеопазването – данните сочат, че страните с високи нива на корупция се оказва, че трудно управляват здравни кризи.

"Изследването сочи към сериозни дефицити в правораздавателната система - влиянието в рамките на процеса по правораздаване, ограничаването на възможностите за справедлив процес, (множеството осъдителни присъди в Страсбург, за които нашата държава плаща), хаос в сферата на правното регулиране, едни друг индекс - многообразие на демокрациите - включва ни към страните с автократизация на управлението...Позитивните тенденции са икономическите индекси, стабилността на фиска и очакването за влизане в Еврозоната", подчерта още Калин Славов.

Още по темата в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким

US дипломат: Борбата с корупцията в България е отслабена заради съдебната система

Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким смята, че борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас е отслабена заради накърнена независимост на съдебната система. Ким каза това по време на онлайн разговор с..

публикувано на 28.01.21 в 17:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48