Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Бъдещите политици да ни дадат възможност да мечтаем

Снимка: Антония Енева

Един роман, който започва с изненада, потапя ни в необичайна смес от вихрено въображение и близка реалност и ни кара да възкликнем – романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев, излезе от печат.

Точно 390 страници плюс една тетрадка в допълнение с празни редове и бели страници и едно писмо, обвито в оризова хартия.

Героинята се появява с тяло с опашка, като идеята дойде още през 2014 години в един разговор с жена ми…Опашката се разполовява и промъква по страниците, тя е ключов герой, не е само физиологическа опашка, женската опашка, има и други опашки в романа – те изграждат мрежа“.  Това каза пред БНР известният писател.

Фрагмент от книгата Опашката е като нещо, което влачим от миналото, което ни тежи или пък ни бута напред. Това е най-политическата ми книга, без да е политическа, аз не мога да избягам от действителността. В романа виждаме нашата реалност с предстоящите два избора тази година – парламентарните и президентските. Романът е по някакъв начин коментар на популизма и демагогията“, разказа още в „Хоризонт до обед“ Карабашлиев.

Много политици могат да се окажат разконспирирани в този роман – опашките на техните съпруги и деца. В Америка съм бил свидетел как се избираше Барак Обама за президент, бях регистриран демократ и виждах с каква чистота и надежда се работи по тази кауза. Ако работиш, например, в медия и искаш да агитираш за този президент, ти си пускаш неплатен отпуск за това време на агитация. Много ми се иска да видя и тук широко политическо въображение - бих подкрепил такъв кандидат, но не могаДа погледнеш малко по-нагоре, да погледнеш над билото, да погледнеш над покривите - тези наши избраници да ни дадат възможност да мечтаем, а не само да се нахъсваме един срещу друг, което е един доказано работещ механизъм...", каза още творецът за бъдещия хоризонт, който иска да види като "повдигната политика, която трябва да ни води напред".

Още по темата можете да чуете от интервюто със Захари Карабашлиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01

Иван Игов: Понякога децата са по-разумни и по-силни от възрастните

"Психичното здраве в България за съжаление е доста окаяно. Според проучванията на Дружеството на психолозите, само една трета са готови да отидат без никакви притеснения на психолог или психотерапевт. Мислим си, че може би основната причина е, че хората си казват „Аз не съм болен, за какво трябва да ходя на терапия?!“, споделя психологът Иван..

публикувано на 10.10.24 в 15:16

Горещите сърца Феня и Искра Декало

Сестрите Феня и Искра Декало са кореспонденти на Българското национално радио в Израел. Едната е родена във Варна, другата в София. Много са задружни и са повече от сестри, приятелки са и не могат една без друга. Феня е завършила журналистика, а Искра е завършила педагогика. Разликата във възрастта им е пет години. Искра, която е по-малка е..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24