Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родственица на музикалната фамилия Щраус вплита в колажи бродерии и благотворителност

Снимка: Феня Декало

Въпреки че почти половината от населението на Израел е ваксинирано срещу Ковид 19, новите щамове на вируса все още поставят под заплаха здравето на хората. Затворени са МОЛ-овете, театрите, клубовете, ресторантите, хотелите, липсват дори екскурзии в страната. Основното място, където семействата се събират, е вкъщи, затова силно е нараснало купуването на мебели и аксесоари за дома и градината. В това време, когато уж третият локдаун е свършил, но много от забраните са още в сила, все пак гостувахме на галеристката Орна Щраус, от селището Йокнеам. Нейните картини са необикновени. Много малко от тях са рисувани с бои. По-често са колажи от тъкани и бродерия.

Самата галерия е старинна фермерска къща, заобиколена от голяма градина с екзотични растения. Малко по-далеко има и стопански двор с животни. Освен конете, които могат да бъдат наети, ако някой иска да поязди, има и крави. Всяка сутрин продава млякото им на голямата израелска фирма Щраус. С нея Орна(името означава Светла) няма роднински връзки, а има с музикантите Щраус, на които е далечна родственица. Самата тя е преселница от Австрия.

Идеите какво и как да бродира идват от различни пътувания по целия свят. От Китай, Индия, Тайланд, Венеция и Южна Америка са идеите за везани чанти, обувки,ръкавици, колани. В последно време Орна особено много се старае досадните маски за уста против Корона вируса да се превърнат в произведения на изкуството и притежателите им да ги приемат като част от облеклото си, от която да не се срамуват. Най-силно са й повлияли бродериите и тъканите на жените-бедуинки. Орна продължава да търси и купува колани, които номадите използват във всекидневието си. На своите панаири или на сергии край пътя те предлагат колиета от мъниста и всевъзможни ръчно везани или тъкани вещи. Орна ги използва в своите колажи, където ги вгражда изцяло, но не забравя да спомене авторите. Знае, че купувайки тези творби, тя помага финансово на арабските и бедуинските семейства, а също така поощрява творчеството на жените. Вярва, че дори когато изработват нещо за пазара, ако се майсторки, влагат много от себе си и това ги удовлетворява.

Друго сътрудничество е със сестра й, която е поетеса. През лятото те са направили литературно четене с изложба. Орна илюстрира с бродерия стиховете в долната част на „картините“, си, а горната - с бои разказва свое абстрактно виждане за поезията.

Повечето творби в галерията на Орна са изображения на сънища и мечти. Особено много фенове има серията „стихии“. В нея с бродерии е разказно за огъня, вятъра, водата и земята. Мястото в Галил, където живее художничката, е плодотворна земя, но само на 200-300 км е пустинята. Усещането е сюрреалистично.

Много важен момент от творчеството на Орна са заниманията с възрастни хора. Те имат шевни машини вкъщи. Някога на тях са шили дрехи, но сега е по-изгодно да се купи конфекция. Художничката е решила да им покаже,че с машина, като с четка,може да се твори. По време на локдауна са забранили възрастните хора да контактуват на живо със своята ръководителка. Тя е обиколила всеки от тях и в пощенската му кутия е пуснала набор от дантели, цветни конци, синци, пайети, шаблони. По интернет им е показала какви маски тя самата е направила. След това всеки сам е започнал да твори. Уж материалите са били еднакви, а всяка от маските е била различна, показвайки спомените, вкуса, майсторството и потребностите на този, който я е направил. Уж наредила „изложба“ с тези маски по интерет, а веднага се намерили хора, които искали да ги купят. Така организирали с възрастните хора производство на бродирани маски и ръкавици. Признанието много повдигнало духа на възрастните хора, а и ги подпомага финансово.

Друга голяма серия от картини и макети, направена по време на локдауна, е „театър“. Дъщерята на Орна е пътуваща актриса. Тя не може да твори, а и на зрителите им липсва театъра и музиката на живо. Творбите от тази серия са спомен от усещането за театър, в периода, когато завесите на всички израелски театри са спуснати. Освен колажи от различни театрални елементи, Орна е създала и миниатюрни макети на някогашно обзавеждане на домове. Те са спомен от време, в което хората не се можели да пътуват и са се опитвали да създадат в дома си красота и уют. Спомен, който изглежда, за съжаление, много актуално и днес!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40