Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черквата „Св. св. Кирил и Методий“ във В. Търново посреща 170-годишнината си без емблематичните си куполи

Подготвя се проект за реставрация

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е градът с най-много православни храмове, съградени от майстор Колю Фичето. Черквата „Свети Атанасий“, която днес носи името на светите равноапостоли - братята Кирил и Методий, е знакова, защото с нейния градеж Колю Фичето получава титлата архитект. Храмът тази години навършва 170 години от своя строеж, но повече от век е без двата си 16-метрови купола, които са съборени от унищожителното земетресение през 1913 години. Не са възстановени и части вътре в черквата, разрушени от земетресението. Родолюбиви великотърновци подеха инициатива за цялостното възстановяване на храма, готов е техническият и архитектурният проект. Предстои съгласуване с Великотърновската Митрополия и с Националния институт за недвижимото културно наследство, след което ще се търси възможност по различни проекти и програми и чрез дарения да бъдат събрани нужните за ремонта близо 800 хиляди лева.

Състоянието на храма е лошо, разказва протойерей Илия Пенков: 

В общи линии е много зле, отдолу трябва дренаж, дюшемето е изгнило, покривът целият трябва да се препокрива, ние го покривахме преди 7-8 години, но турските керемиди се свличат надолу и няма как. Таванът е целият за подмазване, абсолютно всичко, стени. Много е зле. Бутаме по малко. Малко от оградата направихме, малко - вратата. Ей такива, но то са ремонти, които не са толкова колосални, да го кажем. Дядо владика е запознат. Даже сега като направят проектите, всичко, както трябва да бъде, ще ги представим пред Епархийския съвет и ще минат за одобрение“. 

Проектът за цялостната реконструкция на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в старинния квартал „Варуша“ във Велико Търново е готов, заяви архитект Донка Колева, която отговаря за архитектурно-историческото наследство във Велико Търново и е член на екипа, подготвил проекта за ремонта на Фичевата черква. Проектът включва и ново изграждане на двата църковни купола, съборени при земетресението от 1913 година, и реконструкция на камбанарията, в която е единствената работеща часовникова кула във Велико Търново:

Възстановяването на купола и камбанарията ще бъде с дървена конструкция и тухли така, както е било навремето - измазани, и с полусферични куполи, покрити с ламарина. Покритието на покрива си остава с керемиди. То ще бъде подменено. Покривът е много ерозирал, имаме нанесени щети и от земетресението, и от различни други поправки и ремонти. Ако влезем в храма, виждаме, че основният проблем на опадване на мазилки, на гниене на дървени елементи, това е влагата и течовете, които са от покривната конструкция. Проектът не променя по никакъв начин характерната планова схема на храма. Възстановяват се по източната фасада, освен абсидата до покрив, по оригиналния образец корнизът и се възстановяват така неречените овални характерни прозорци, които ги има в абсидната част. Имаме доста образци в Търново, които са дело на майстора, така че изпълнението на проекта е правено с проучването и на останалите негови църкви“, допълни  Донка Колева.

Проектът за цялостна реставрация и консервация на Фичевата черква „Св. св. Кирил и Методий“ струва 10 хиляди лева. Осигурени са от дарители. Кампанията по възстановяването на емблематичната църква, с която уста Колю Фичето получава титлата архитект, е от 10 години. Подета е от великотърновския бизнесмен Станислав Стоянов, който в последните две години е народен представител от региона и дългогодишен член на църковното настоятелство. За проекта Станислав Стоянов поясни:

„Подмяна на дюшемето, дренаж, защото се наводнява, смяна на дограма с дървена в абсолютно автентичен вид с дърворезбите, криптата, абсолютно всичко - и от вън, и от вътре пълна реставрация, за да може да добие достойният вид, който заслужава. Започнахме с подготовката на проектната документация. Провел съм предварителни срещи с НИНКН в София, за да го направим както трябва, а не да правим измислени неща и бутафории, всичко да бъде спазено. Имахме определени насоки, спазени са. Това е тежък проект. Църквата е висока. Тези два купола, за да бъдат възстановени и да отговарят на модерните изисквания за земетръс и противопожарна безопасност, е необходимо да се проектира по специален начин, за да бъде всичко скрито, да не се вижда, да няма намеси, но да бъде и здраво, за да може при следващо земетресение да нямаме същия проблем. Проектантите са се справили. Предстои съгласуване. Прогнозната стойност ще бъде около 700-800 хиляди лева“.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново  Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои първо съгласуване от Великотърновската митрополия, а след това и от Националния институт за недвижимото културно наследство. Според закона, съгласувателната процедура не би трябвало да отнеме повече от 4 месеца, поясни арх. Донка Колева, която заедно със Станислав Стоянов разказват любопитни и малко известни детайли около историята на Фичевата черква „Св. св. Кирил и Методий“ във великотърновския квартал „Варуша“: 

„Според кондиката на храма, първият камък за изграждането е поставен на 10 март 1860 година по време на царуването на султан Абдул Меджит, тогава все още духовенството ни е било под гръцка власт. Храмът е осветен на 8 октомври 1861 година от петима свещеници на български език и така се влиза в конфликт с гръцкото духовенство. През 1872 година, когато Българската православна църква получава независимост, храмът е повторно осветен от митрополит Иларион Макариополски“, разказва Станислав Стоянов.

Интересно е, че сградата е построена на доста стръмен терен. Тя влиза в целия панорамен и културен пейзаж на стария град. Характерно за сградата е нейната височина. Тя е от първите, преди църквата „Св. св. Константин и Елена, другият шедьовър на майстор Колю Фичето, където майсторът прави едни колони от 10 метра височина с капители. Те представляват като растения, лалета с една стройна колонна част и един капител във вид на цвят, страхотен похват. В интериора сградата притежава т.нар. балдахинови сводове, те не са обикновените манастирски сводове, които са известни за доста църковни сгради и за катедралите на запад. Това са едни сплеснати арки, свод в неправилна форма и е като издуто платно. Мястото, където е изграден храмът, е оброчище, посветен на св. Атанасий, закрилникът на преселниците“, поясни арх. Донка Колева. 

Църквата е построена с дарения от преселниците от Кошарската махала с хора от планинските градчета, формирали са махалата и са събрали средства за построяването на църквата. Строител е майстор Колю Фичето, който също е и ктитор на църквата, дарител. Двата големи свещника които са пред олтара, са дарени от него и са надписани. Иконописците са от Трявна, а резбарите са Тодор Несторов и Иван Димитров от Калофер. Те са ученици на Ботю Петков, бащата на Христо Ботев, и се включват активно в подготовката на Априлското въстание и са сред четниците, които стават жертва в Дряновския манастир при неговата обсада“, допълни Станислав Стоянов. 

Въпреки окаяното състояние на черквата „Св. св. Кирил и Методий“ в нея се извършват служби. Великотърновската митрополия не може да финансира ремонта. Нужните близо 800 хиляди лева ще се търсят от програми на Министерството на културата, от Общината и чрез дарители.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49