Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният клас на проф. Снежина Танковска със сценичен дебют в постановката „Бесове“

Фрагмент от постановката „Бесове“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“
Снимка: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Последният клас на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще направи тази вечер сценичния си дебют в постановката „Бесове“ - драматизация на Камю по романа на руския писател Фьодор Достоевски. Това е последният проект на проф. Танковска, която напусна този свят в края на декември миналата година, като името ѝ се нареди сред многобройните жертви на коронавируса. „Бесове“ получава сценичен живот благодарение на един от последните ѝ възпитаници - Боян Арсов, който поема режисурата на спектакъла. Проф. Танковска трябваше да навърши 70 години на 23 февруари.

Апостол Карамитев изигра култовата си роля на Глумов в постановката „И най-мъдрият си е малко прост” от Островски. Премиерата е била в Народния театър през 1961 година. Тогава Снежина Танковска е само на 10 години, но гледа спектакъла с родителите си и се влюбва в театъра завинаги. Нейното признание чухме през април 2015  -година в Модерен театър по време на представянето ѝ на Форум КЛЮЧ - мотивационно събитие, което събира и дава сцена на хората, променящи България.

Пак тогава проф. Снежана Танковска каза пред събралите се предимно млади хора в публиката:

"Никога не съм възприемала театъра като едно определено място, в което влизаме, за да правим представление или в качеството си на публика, защото и ние гледаме представленията на своите колеги, даже своите собствени, което е най-трудното нещо и на никого не го желая - да седиш в салона и да гледаш представлението, което си правил, и да не можеш да се намесиш, да станеш и да промениш нещата така, както се случва, когато е репетицията".

Деян Донков, Йоана Буковска, Филип Аврамов, Емануела Шкодрева, София Кузева, Елжана Попова, Андрей Баташов и Теодора Духовникова са само малка част от най-популярните български актьори, завършили НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска. През годините, освен че е водила актьорски класове, тя беше и директор на Учебния театър, заместник-ректор на академията, както и три пъти декан на Факултета по сценични изкуства.

Проф. Танковска е режисирала спектакли в различни столични театри, както и няколко пъти в Централната академия за драма в Пекин. В последните 10 години тя беше гост-преподавател в Китай. През 2019-а тя режисира в Пекин спектакъла „Бялата змия“. Проектът беше на ЮНЕСКО и в него участваха 12 световни училища по изкуства, включително и двама студенти от НАТФИЗ. Благодарение на нея нашата театрална академия включи идеи от източния театър в системата за обучение.

Тя неведнъж е цитирала Брехт, според когото актьорите не трябва да създават илюзията, че това, което правят на сцената, е истинският живот:

"Истинският живот е навън и той е захранил това, което ние правим на сцената, и го правим не сто процентово, правим го поне 110% автентично и чрез конкретното желание, чрез това, което правим, да се намесим в живота, който живеем навън и който живеят хората около нас". 

Фрагмент от постановката „Бесове“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“       Снимка: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Боян Арсов е един от възпитаниците на проф. Снежина Танковска.

"Надявам се да съм успял да повиша залога и усилията на студентите, както малко повече от минимума, който тя щеше да им даде, да ги провокира. Много често се сещах по време на репетициите за всички нещо, които и аз, и те са научили от нея, и това беше много важно и вдъхновяваше работата и насочваше усилията още по-конкретно".

По думите му постановката е изпълнена със силни реплики и думи, правещи паралел с много неща, които в момента се случват около нас.

"Енергията, която струи от студентите на сцената, се надявам и поне така усещам, че е много силна и в някои моменти дори респектираща и неочаквана, за което съм много щастлив и се надявам те да продължат да държат нещата под контрол и да водят действието напред в името на това да разкажем тази история по този начин, който беше поставен в началото като посока от проф. Танковска, а в последния етап - конкретизиран от мен", подчерта Боян Арсов.

Повече можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел. Така го характеризират познаващите го от Северозапада и не само там. Роден на 18 февруари 1968 г. в Разград, където и живее до момента. Завършва българска филология във ВТУ " Свети Свети Кирил и Методий" и специализира Библиотекознание в НБУ, София Настоящата книга не е първа на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Татяна Робева, Нели Трошева и БХК

Улица в София беше кръстена на диригента Георги Робев

В Деня на София на столичната карта се появи улица, която от 17 септември 2024 г. нататък ще носи името на забележителния български хоров диригент и педагог - проф. Георги Робев. Мястото е в квартал "Дружба", в близост до Дома на културата "Искър". Инициативата е на дъщерята на видния музикант - Татяна Робева, и на Българската хорова капела "Георги..

публикувано на 18.09.24 в 17:50

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40