Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем драматурзи на финала на конкурса на НБУ за нова пиеса

Георги Господинов
Снимка: НБУ

7 млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония участваха тази седмица в Лаборатория за писане на пиеси под ръководството на Георги Господинов. Инициативата е на Нов български университет, а Българското национално радио е медиен партньор. 

Конкурсът за нова българска пиеса стартира през октомври миналата година, а текстове се събираха до 15 януари. След селекция до финалния етап, който беше тази седмица, останаха 7 автори.

Георги Господинов беше техен ментор в последните дни, като им помагаше да редактират и адаптират творбите си за театър.

„Това е конкурс, който за пета година се провежда и много сериозни драматурзи преди мен са обучавали студентите, като Боян Папазов, Явор Гърдев, Теодора Димова. Темата е „Свободата“. Това е едно от нещата, които са много интересни, тъкмо сега актуални. Но ще говорим за това как човек трябва да познава добре жанра, за да си позволи да тича в различните му коридори, да го напуска, ако трябва. Защото живеем във време, което е малко далеч от чистия жанр“, коментира Господинов.

Жури с председател проф. Виолета Дечева ще определи носителя на тазгодишната награда от конкурса в понеделник - 1 март.

Победителят ще получи премия от 3000 лв. и реализация на текста си на сцената на Младежкия театър. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шестима млади драматурзи ще работят с Теодора Димова в рамките на конкурс на НБУ

Финалисти в четвъртото издание на конкурса за нова пиеса на Нов български университет са драматургични произведения на тема „парите“ от шестима млади автори. От днес до 14 февруари младите автори, отличени от академичното жури с председател проф...

публикувано на 10.02.20 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на занаятите и изкуствата започва в Добрич

Тридневен Фестивал на занаятите и изкуствата започва днес в Добрич. Проявата се организира за пети път от Фондация "Добруджанска задруга" и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Добрич. На площад "Свобода" своите произведения ще покажат..

публикувано на 04.10.24 в 08:42

Woomb с номинация за наградите Music Moves Europe 2025

Shape Yourself Around Me ще бъде част от To Never Fear the Sun (ЕР-то се очаква да излезе през ноември).  Песента  идва след меланхоличния дебют на Woomb от миналото лято - Pray for the Worst, след показалата по-амбициозната им страна Last..

публикувано на 03.10.24 в 22:10
Творчески екип на

"Сватбата на Фигаро" - най-новото заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"

Комичната опера "Сватбата на Фигаро" от Моцарт е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектакълът е поредният голям проект на театъра, а солистите са от Китай, Северна..

публикувано на 03.10.24 в 11:05

НУМСИ "Христина Морфова" в Стара Загора празнува юбилей

Точно в Деня на музиката, 1 октомври, Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора отпразнува своята 50-годишнина.  Тържественият концерт се състоя в залата на Старозагорската опера в партньорство с оркестъра..

публикувано на 02.10.24 в 19:41

Спомен за хоровия диригент Самуил Видас

На 26 септември отбелязваме 100-годишнината от рождението на видния български хоров диригент Самуил Видас.   Неговото име свързваме преди всичко с работата му с хор „Георги Кирков“ - един от най- изявените представители на нашата хорова култура през..

публикувано на 02.10.24 в 19:08

Росен Карамфилов: Човешкият път не може да бъде просто една права линия

От печат излезе новата книга на Росен Карамфилов "Входове и изходи". "Отделните разкази са обвързани с една невидима, червена нишка, която ги направи и едно цяло. Животът е необятен и човешкият път не може да бъде просто една права линия..

публикувано на 02.10.24 в 18:08
Проф. Сава Димитров

БНР ще връчи една от наградите в конкурса "Панчо Владигеров" 2025

Преди броени дни проф. Сава Димитров беше преизбран за ректор на Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" в София. През месец март 2025 г. НМА ще бъде домакин на Международния клавирен конкурс, носещ името на композитора Панчо..

публикувано на 02.10.24 в 18:08