Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален дневник ще подпомогне издаването на технически паспорти на сградите

Хората се притесняват, че инвестицията е голяма за семейния бюджет

Снимка: БГНЕС

Задължителните техническите паспорти на сградите ще са скъпо начинание за много пловдивчани, показа проверката на "Хоризонт".

Хората се притесняват също, че процедурата ще се усложни много, ако необходимата документация липсва в общинските архиви. Недоволстват също, че трябва да се провежда за целта и общо събрание на етажната собственост, както и че ще трябва да избират оторизирани фирми, които да извършат обследването.

Техническите паспорти на сградите трябва да бъдат изготвени до края на следващата година.

"Наредбата, която урежда сградните технически паспорти е от 2006 години, така че хората трябваше досега да знаят за какво става дума, но и държавата досега не се погрижи и самите държавни сгради да имат технически паспорти", коментира темата в "Хоризонт до обед" инж. Йордан Николов, изпълнителен  директор на Българската асоциация за изолации в строителството.
Снимка: БГНЕС

"Виждам, че повечето хора се чудят къде е документацията за целта. Затова нашето предложение е да се направи Дигитален сграден дневник. Върху това работи и самия Европейски съюз.

Но според мен за година и няколко месеца няма да успеем да завършим целия процес по паспортизация. Ако в плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства, ако има дигитализация на продукта, или ако държавата първоначално осигури съответния кредитен ресурс, за да бъде изпълнена тази дейност, после парите да се връщат от домакинствата през данъци или друго, но в дългосрочен план, тогава може да се изпълни паспортизацията" , каза още експертът.

Той допълни , че макар хората да негодуват един паспорт на собствеността е от полза за самия собственик - те могат да контролират състоянието на сградните инсталации, асансьори, ремонти, поддържка, застраховки, ако не могат - те да се освободят от него.

"Държавата трябва да подпомогне само тези, които са в крайна нужда. Защото в крайна сметка се грижим за автомобилите си, така че трябва да се погрижим и за апартамените си."

Инж. Йордан Николов, изпълнителен  директор на Българската асоциация за изолации в строителството посочи още, че всяка една етажна собственост, която няма технически паспорт и енергиен сертификат, не може да участва в държавни програми за енергийно ефективно обновяване.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12