Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече сигнали за нерегламентиран достъп на големи групи моторни шейни в националните паркове

Планината - трябва ли да бъде арена за моторни спортове

Емил Нешев: Налагане на наказания и регистрация на моторните шейни ще реши проблема

Снимка: Слушатели на БНР

Слушатели сигнализираха пред "Хоризонт" за увеличен брой нарушения на моторни шейни в националните паркове. Те изпратиха видеозаписи до БНР на моторна шейна, заснета в сърцето на Рила, по главното било.

Моторните шейни не само навлизат безпрепятствено в забранените зони, но вече се движат на групи, дори в дни, в които в планината е пълно с хора. Освен че пречат на туристите, те замърсяват природата, тормозят дивите животни и могат да предизвикат лавини.
"На 3 март бяхме на ски преход с приятели над хижа "Мальовица", дойдоха пет-шест моторни шейни, почнаха да ни подвикват по-бързо да се спускаме, после на два-три метра преминаваха покрай нас, което не е приятно. Подадохме сигнал до 112, до управата на парк "Рила" и екоминистерството. В ден с толкова много хора имаше толкова много шейни, което означава, че проблемът е излязъл извън контрол." Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Христова.

"Подобен случай имахме също на 3 март от друга част на Рила, до езерата - 8 шейни се катереха където могат по върховете, разчертават цялата долина..."  допълни скиорът Генадий Сергеев, който също е сигнализирал на 112.

Още през 2015 г. Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ" изпраща становище до институциите във връзка с разработването на План за управление на Националния парк “Пирин" и проблема с шейните. В него пише за сериозен конфликт между големия брой туристи, моторните шейни и съпровождащите ги замърсяване на въздуха и силен шум, заради което планината се превръща в арена за моторни спортове.

Снимка: Валерия Николова

"Шест години по-късно няма напредък - дори моторните шейни стават по-мощни, няма наказание за използването им", коментира пред БНР авторът на становището - екологът Андрей Ралев.

"Няма и добро сътрудничество на парковата охрана с полицията, първите нямат правомощия за санкциониране, а шейните пречат на животните с големия шум. Трябва да се регламентира кой може да ги ползва и къде, особено да не се движат в забранените места", поясни още Андрей Ралев.

От Националния парк "Рила" потвърждават, че през последните няколко години сигналите за нерегламентирано движение на моторни шейни там са зачестили. В отговор на запитване от БНР от парка пишат, че само на 3 март чрез единния спешен номер 112 са получени 8 сигнала. Съставени са 5 констативни протокола за административни нарушения, предстои образуване на административно-наказателно производство.

Сигнали има отправени и към парк "Пирин".

"Институциите трябва да решат проблема, трябва да се въведат наказания, а такива няма, затова и се увеличават случаите", коментира пред БНР Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

"Това е модно сега след младите хора, затова се разраства. Ние като служба непрекъснато ходим на инциденти с такива хора. Досега имаме два инцидента с моторни шейни в планините. Мога да кажа, че случаите се увеличават", отбеляза Емил Нешев в предаването "Хоризонт до обед".

Снимка: БГНЕС

Другият проблем по думите му е, че тези шейни не се регистрират.

"Сега не знаеш коя шейна на кого се води, не можеш да идентифицираш кой кой е на шейната, затова регистрация на мотороните шейни е първата крачка, след това и парковата охрана да може да наложи глоби, а те да бъдат събирани чрез механизмите на държавата."

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43