Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Надежда Сейкова продължава да дава съвети на свои бивши студенти

Проф. Надежда Сейкова
Снимка: Георги Бангиев

В края на февруари проф. Надежда Сейкова навърши 90 години. Тя обучава студенти 66 години.

"Родителите ми бяха учители и аз мисля, че от тях съм поела това да бъда педагог, защото много бързо след завършване на режисура станах педагог", каза за БНР проф. Надежда Сейкова.

Тя е била преподавател от 1954 до 2002 година в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". След това е преподавала в Благоевград, Варна, Пловдив до 2020 година. 

Режисьорът Възкресия Вихърова сподели, че никога няма да забрави обучението си при проф. Надежда Сейкова: 

"Когато си студент не можеш да разбереш какви уроци получаваш, не можеш да разбереш какво се случва".

Проф. Надежда Сейкова каза, че е научила студентите си да работят много, да мислят и да са всеотдайни:

"Почти всичките ми студенти са всеотдайни на театъра. Аз не искам да откривам себе си, аз откривам какво те са надградили над това, което съм им дала и колко са се развили и се радвам на всичко това".

Светослав Добрев, актьор в Младежкия театър в София, каза, че се среща често с проф. Надежда Сейкова:

"Тя винаги първо казва много хубави думи, но тогава следва "но", хубавото го забравяш и се вслушваш в това, което следва след "но". Проф. Сейкова и днес като ни гледа винаги има какво да ни каже полезно за нас самите. Аз не мога да го нарека и критика, по-скоро това са неща от професията, които можеш да изтървеш, дори когато си с опит, някъде не си се замислил, нещо не си го доизпипал като хората. Винаги това като се каже, после като го провериш виждаш, че е абсолютно вярно и правилно".

През 1981 година проф. Сейкова става първата жена ректор на Театралната академия. И съвместява преподавателската и административната работа до 1987 година.

Проф. Надежда Сейкова е носител на престижни национални и международни отличия, сред които: орден „Стара планина” I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011), голямата награда „Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство (2014),„Икар” за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран” (2019).

Точно на рождения си ден тази година - на 28 февруари проф. Надежда Сейкова беше удостоена с Почетен знак на Президента на Република България за значим принос към българската култура и духовност и по повод нейната 90-годишнина.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40